НОВИНИ

ЕК обсъжда приоритети за бъдещето на Европа в следващия мандат

Лидерите на страните от ЕС, без Великобритания, се събират на 9 май на неформална среща в румънския град Сибиу, за да обсъждат бъдещето на Европа. Европейската комисия представи днес насоки за развитието на ЕС след изборите през май и след напускането на Великобритания. Какво се промени в Европа през последните 5 години и какви са очакванията на Брюксел за бъдещето - разказва кореспондентът ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:30, 30.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Отпадането на роуминга, създаването на Европейска прокуратура, спасяването на Гърция от фалит, забраната на пластмасовите опаковки, споразумението за бежанците с Турция, директивата за командированите работници, Преспанското споразумение за името на Северна Македония и Парижкото споразумение за климата - това са само част от нещата, които сегашната Европейската комисия отчита като свои успехи.

Нейният мандат изтича на 31 октомври, а председателят й Жан-Клод Юнкер отдавна обяви, че няма да се кандидатира отново. В края на мандата си комисията Юнкер представи документ от 80 страници, в който очертава постиженията си и насоките на развитие през следващите 5 година. Според него Европейският съюз трябва да продължи да защитава гражданите си, да бъде конкурентоспособен, справедлив, влиятелен и устойчив.

Маргаритис Схинас - говорител на Европейската комисия: Срещата на върха в Сибиу следващата седмица дава възможност на европейските лидери от 27-те държави да дефинират нови, амбициозни и реалистични цели за следващия политически мандат, който започва съвсем скоро, след европейските избори в края на май.

Конкретни решения от срещата в Сибиу, която се провежда в Деня на Европа, не се очакват. Тя има по-скоро символичен характер, защото е в навечерието на евроизборите, преди Великобритания окончателно да е напуснала ЕС и в момент, в който Европа продължава да е разделена по важни теми като миграцията или новите правила в транспорта например.

Не се очакват конкретни решения, защото не лидерите, а избирателите в цяла Европа са тези, които ще определят с гласа си в края на май какво ще е бъдещето на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хуан Гуайдо призова армията към бунт за свалянето на Николас Мадуро
Хуан Гуайдо призова армията към бунт за свалянето на Николас Мадуро
Петима са с обвинения след сбиването в Куклен
Петима са с обвинения след сбиването в Куклен