САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Днешният мониторингов доклад на ЕК за България вероятно ще е последният

Европейката комисия ще оповести днес мониторинговия доклад за България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Очаква се това да бъде последният доклад за състоянието на правосъдната ни система и борбата с корупцията и организираната престъпност. Новата Европейска комисия предлага нов механизъм, който ще следи за спазването на принципите на правовата държава не само в България и Румъния, а във всички държави-членки на Европейски съюз. Вижте повече от нашия кореспондент Десислава Апостолова

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:10, 22.10.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Докладът за България и Румъния ще бъде публикуван в следващия час-два.

По информация на БНТ, това, което пише в него е, че няма насрочена следваща дата за следващ доклад. Това се тълкува като знак, че това ще бъде последният мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Следващата ЕК има намерение да въведе нов механизъм, който ще следи за спазването на принципите на правовата държава, не само в България и Румъния, а във всички 27 държави-членки на ЕС.

Това, което се очаква да пише вътре в доклада е, че няма нови препоръки към България. Предстои да видим как ще бъдат формулирани нещата за Румъния, защото миналата година по отношение на Румъния заключението беше, че има отстъпление по отношение на спазването на принципите на правовата държава.

Очакват се коментарите както на ЕК, така и на българските евродепутати.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Поставят звънец на скенера, където беше забравена пациентка
Поставят звънец на скенера, където беше забравена пациентка
Издирват 18-годишен затворник, избягал от общежитие в Смолян
Издирват 18-годишен затворник, избягал от общежитие в Смолян