НОВИНИ

Най-отровните риби в света са показани в Пловдив

Природонаучният музей в Пловдив вече разполага с най- отровните морски и сладководни риби. Подобни колекции има на много малко места по света, което прави изложбата уникална.

bnt avatar logo
от Таня Матева
09:55, 22.10.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Риба балон, риба скорпион, морски гоблин. Това са част от най- отровните риби в света,които вече могат да се видят в Пловдив.

Огнян Тодоров - директор на Природонаучен музей-Пловдив: Като цяло сме събрали колекцията в продължение на около две години и половина, като рибите са доставени от различни места, предимно от областта на Тихия и Индийския океан, както и Червено море. Експонатите са пристигнали от Шри Ланка, от Индонезия, от Малайзия, както има видове от Австралия, общо взето от целия свят.

Голяма част от отровните риби се сливат с околната среда.

Огнян Тодоров - директор на Природонаучен музей-Пловдив: Посетителите могат да видят до всеки аквариум информация за видовете, които присъстват в него. Трябва да ги подготвим, че в някои случаи доста трябва да бъдат наблюдателни, да се опитат да ги открият вътре, защото те се сливат с камъните, приличат на листа, така че това ще е също доста интересно за тях.

Сред най-атрактивните експонати е рибата камък, която е сред най-смъртоносните в света. Отровата в нейните шипове може да умъртви човек за около три часа, като няма антидот.

Други интересни екземпляри са рибата куфар и рибата крава.

Огнян Тодоров - директор на Природонаучен музей- Пловдив: В много страни азиатски особено поради това, че те достигат и по-големи размери, тези риби се използват за храна при строго определено спазване на някои изисквания.

В експозицията предстои да намерят място и други отровни риби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как плавателен съд ще следи за замърсяване на водите?
Как плавателен съд ще следи за замърсяване на водите?
Пияният шофьор на училищен автобус в Божурище е нямал предишни провинения
Пияният шофьор на училищен автобус в Божурище е нямал предишни провинения