НОВИНИ

Екатерина Захариева: Президентското вето е уместно

Уместно е президентското вето върху текстовете от Изборния кодекс, които касаят гласуването в чужбина, каза в студиото на "Денят започва" правосъдният министър Екатерина Захариева.Според нея преди въвеждането на ограниченията трябва да заработи електронното гласуване. Днес върнатите текстове ще бъдат обсъдени от правната комисия, която трябва да излезе със становище преди гласуването в пленарната зала.

Невяна Попова
от Невяна Попова
09:16, 17.05.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Екатерина Захариева опроверга твърденията, че ще има полиграф или т.н. детектор на лъжата за магистратите.

Тя уточни, че полиграф ще има за експертите от Бюрото срещу корупцията, които ще проверяват висшите държавни служители.

Екатерина Захариева, правосъден министър: Имахме идея за експертите, които проверяват магистратите да се прави такава проверка, но срещнахме голяма критика към това.

Според Екатерина Захариева трябва да е сигурно, че доходите на семействата на магистратите отговарят на техния начин на живот.

Екатерина Захариева, правосъден министър: Убедена съм, че 90% от нашите магистрати са почтени, но са твърде заети, за да постановяват качествени актове така, както биха искали.

Според нея трябва и качеството, и манталитета на юристите да се повиши, затова правосъдният министър обясни, че ще се променят и изискванията за атестации.

Екатерина Захариева, правосъден министър: Сега оценките са напълно формални, а и няма осигурени обучения за юристи, ще се опитаме да осигурим обучение поне веднъж годишно.

Екатерина Захариева открои, че корупцията е важен проблем не само за България, но и за цяла Европа.

Екатерина Захариева, правосъден министър: Една от най-големите пречки пред независимостта и безпристрастността е корупцията в съдебните системи на голяма част от държавите в ЕС. Това стана ясно на Съвета на Европа.

Правосъдният министър коментира и референдумите.

Екатерина Захариева, правосъден министър: Президентът трябва да може сам да инициира референдуми, понеже той е избран пряко от хората, т.е. той е избран с не по-малко от 400 000, но неговите референдуми могат да бъдат отхвърлени, докато тези инициирани с подписка с 400 000 валидни подписа народните представители са длъжни да приемат без възражения.

Тя поясни, че е добре да има референдуми, но не трябва да се губи енергията на хората.

Екатерина Захариева, правосъден министър: Също е важно референдумите първо да минават през КС, за да се определи кое може и кое не, понеже не е добре да се отговаря на незаконосъобразни въпроси.

Вижте целия разговор с правосъдния министър Екатерина Захариева в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Архимандрит Дионисий намекна, че Великденската заря е политическа игра
Архимандрит Дионисий намекна, че Великденската заря е политическа игра
Туитър готви да въведе по-голяма гъвкавост в ограничението от 140 символа
"Туитър" готви да въведе по-голяма гъвкавост в ограничението от 140 символа