НОВИНИ

2,5 милиона лева дарения събра "Българската коледа"

В последната си пресконференция, екипът на президента Плевнелиев се отчете за резултатите от благотворителната кампания "Българската Коледа" през изминалите четири години. Кампанията получава най-много помощ тази година - до тук са събрани повече от 2 млн. и 500 хил. лева. Организаторите изразиха надежда новият президент да продължи "Българската Коледа".

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:41, 17.01.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Българската Коледа

Вече никой не се съмнява дали новият президент ще продължи "Българската Коледа" - смята екипът на Росен Плевнелиев. Това е изводът от анализа на последната предизборна кампания за президент и тази през 2011 година.

Мария Иванова - прессекретар на Президента на Република България: "Всяко интервю, което беше взимано от кандидатите за президент тогава, винаги фигурираше въпрос - ще продължите ли "Българската Коледа". Тази година по време на предизборната кампания за президент и вицепрезидент такъв въпрос не беше задаван на кандидатите, което показва степента на доверие в кампанията "Българската Коледа".

Кампанията е забележителна с това, че са се увеличили хората с индивидуални дарения. Много училища също така са се включили със свои инициативи, които да подпомогнат кампанията. Така "Българската Коледа" сега събира най-много пари, те надвишават 2 милиона и половина лева. С тях освен оборудване в детските отделения на 20 болници в страната, ще бъдат подпомогнати и 170 деца. Или поне толкова са подадените заявления до момента. А молби на родители ще бъдат приемани през цялата година.

Дарина Владова - съветник на президента за „Българската Коледа": "Българската Коледа" ще помогне на тези деца в осигуряването на диагностика, включително генетични изследвания, лечение медикаментозно, рехабилитация".

Кампанията през годините се опита да се фокусира върху най-сериозните проблеми в детското здравеопазване, където помощта на всички остави важен отпечатък.

За четири години са събрани близо 30 милиона лева. Освен това "Българската Коледа" успя да обедини милиони българи с една кауза, най-известните личности на България станаха лица на кампанията, промени живота на хиляди деца, подобри възможностите и условията на работа на лекарите. Но остави много работа и за следващи издания на "Българската Коледа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивски общини са увеличили петкратно дълговете си
Пловдивски общини са увеличили петкратно дълговете си
Опасни дупки зейнаха по международния път Е-79 за Гърция
Опасни дупки зейнаха по международния път Е-79 за Гърция