НОВИНИ

Проблеми с пръстовите отпечатъци в болниците

Електронна здравна карта да замени системата за пръстови отпечатъци в лечебните заведения. Това предлагат от ръководството на Университетска болница „Пловдив”. Анализите и изчисленията показват, че пръстовият идентификатор не е успял да ограничи броя на настанените за лечение. Спрямо същия период на миналата година приетите пациенти дори са повече.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
19:20, 17.01.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Когато се снема отпечатък от даден пациент, не се получава обратна информация дали е регистриран в системата. Това води до случаи, при които в края на месеца Здравната каса отказва да заплати лечението на пациенти, които по технически причини софтуерът не разпознава.

Доц. Георги Йорданов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив”
"За последния месец само ние имаме четирима такива пациенти, които са с цени между 2500 и 3000 лева. Разбирате, че 10-12 хиляди лева са си значителна сума."

Опитът на болницата показва, че проблемите са най-вече при регистрацията на възрастните хора. Сестра Калчева доста трудно успява да вземе отпечатък от този пациент.

Десислава Калчева, медицинска сестра
"Причината е, че човекът е възрастен. Пръстовите му отпечатъци са заличени частично. Той има травма на лявата ръка и това много затруднява взимането на пръстов отпечатък. За този пациент десет минути. Днес има десет човека за приемане. На всеки по толкова, може и повече."

Често се случвало и системата да откаже.

Пациент
"Сега ще видя дали ще ме вземат. Няма да ме вземат."
Доц. Георги Йорданов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив”
"Панацеята тук се казва електронна здравна карта. Щом банковите институции използват пластиката като достатъчно сигурно средство за защита на финансови инвестиции, защо и ние в здравеопазването да не го правим. Още повече, че във всички развити страни е по този начин."

На следващия здравен министър от болницата ще предложат да бъде сменен и статутът на общинските и държавните лечебните заведения, за да не се третират като търговски дружества. Медиците в Пловдив искат още данък добавена стойност за техника, консумативи и лекарства да бъде намален, защото сега една пета от парите за здраве се връщали в хазната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Североизточна България от години има зелени стени, които пазят нивите от снега
В Североизточна България от години има зелени стени, които пазят нивите от снега
Десислава Атанасова: Само партия ГЕРБ не се е коалирала с БСП и ДПС
Десислава Атанасова: Само партия ГЕРБ не се е коалирала с БСП и ДПС