НОВИНИ

В Североизточна България от години има зелени стени, които пазят нивите от снега

Продължаваме темата в "По света и у нас" за това какви мерки се взимат в България, за да се спират снегонавяванията по пътищата. Както ви показахме в неделната обедна емисия новини, решението срещу снегонавяванията са пластмасови огради, които Агенция "Пътна инфраструктура" изгражда край големите магистрали и пътища в България. Другото възможно решение на проблема са зелени пояси от дървета и храсти. Провокирани от темата, от Министерството на земеделието и храните заявиха, че държавните горски стопанства могат да засадят зелени защитни стени край главните пътища, но само ако се намери финансиране. В Североизточна България от години има 5000 км. зелени стени, които пазят нивите и пътищата.

Александър Марков
от Александър Марков Петя Николаева
19:21, 17.01.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В Североизточна България преди десетилетия са засадени хиляди километри полезащитни пояси - от дървета и храсти, разказва лесовъдът Йордан Петров. Поясите спират вятъра, снегът остава в полето, вместо да затрупва пътя.

Йордан Петров, лесовъд в Държавно горско стопанство - Добрич: Тая система тук е много благоприятна за тоя път. Ако вие по пътя, по който дойдохме, видяхте какво навяване и какви големи снежни преспи има, ето вижте тука тия снежни преспи ги няма. И отляво, и отдясно системите просто са предпазили този път от навяването, от ветровете.

От зелените прегради има и още един ефект - увеличава се добива на реколта, тъй като под снежната покривка посевите имат постоянна температура от -4 градуса, а не -10. В Силистра, Добрич, Шумен, Търговище и Варна има засадени 5000 км. зелени стени.

Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните: Те са много ефективни и това предизвиква до голяма степен завистта на наши колеги и земеделски стопани в Румъния, която е съвсем наблизо. Там няма такива полезащитни пояси.

Засаждат се 200-годишни дъбове, високи дървета по 14-18 метра, вечнозелени храсти. Около новите автомагистрали като Тракия, обаче, такива няма. Горските стопанства в България могат в рамките на 3 години да ги засядат, но ако се намери финансиране.

Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните: Държавните горски предприятия при възлагане на подобна задача в дългосрочен план имат възможност постепенно да инвестират и да изграждат, но наведнъж е непосилна задача.

Проблем пред засаждането на нови зелени защитни пояси е и отчуждаването на частни земеделски земи.

Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните: Цената на земеделската земя, през които минават магистралните съоръжения, е доста висока, а и инвестицията, която трябва да бъде направена, е дългосрочна.

1200 лева на декар струва засаждането на зелени пояси. Самото засаждане отнема между 3 и 5 години. 25-30 години са необходими, за да пораснат дърветата и да спират вятъра и снега по пътищата 100%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руши се паметникът на Христо Ботев във Враца
Руши се паметникът на Христо Ботев във Враца
Проблеми с пръстовите отпечатъци в болниците
Проблеми с пръстовите отпечатъци в болниците