НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Проговори изнудваният от мнимите прокурори - 2 част

Сириецът Бахзад Ибрахим обяснява защо името му се свързва с имената на убитите Иван Тодоров доктора и Константин Димитров Самоковеца и защо в публичното пространство го определят като контрабандист и наркотрафикант. Защо след двата опита за убийство срещу него и убийството на брат му се прибира в Сирия.

Явор Симов
от Явор Симов
12:24, 29.02.2016
Чете се за: 04:15 мин.
У нас

Името му става публично известно след убийството на брат му Локман Ибрахим през 2004 година.Оказва се че 2 години преди този случай Бахзад Ибрахим е нападнат с брадви. Краката му са нарязани, изпада в кома и лежи близо месец в "Пирогов". Възстановява се почти 2 години.

- Искаха ли нещо от Вас след това посегателство срещу вас? Имаше ли послание нещо да се откажете от бизнеса, да се махнете от тук, да плащате на някого за нещо?

- Само един телефон веднъж ми дойде - "заболя те главата" и затвориха от неизвестен телефон след като вече излязох от болницата, - разказва Бахзад в отговор на въпроса на БНТ. - И тогава дойдоха ми на гости баща ми, и майка ми и брат ми и децата му - дойдоха за 20 дена. (На) следващия ден брат ми и баща ми щяха да заминат за Сирия.

Ден преди да заминат на 19 юли късно вечерта пред очите на Бахзад разстрелват брат му Локман Ибрахим в присъствието на жена му и децата му. След убийството от СДВР обявяват, че фамилията Ибрахим са наркотрафиканти и контрабандисти. Тогавашния главен секретер на МВР Бойко Борисов коментира след инцидента, че който не се занимава с наркотици ще е жив и здрав.

- Като чух по телевизията, че брат ми се занимава с наркотици, веднага без да мисля, въпреки страх и ...защото искат мен да ме убиват излизах от вкъщи без да казвам на баща ми нищо и всички хора бяха дошли за бог да прости, тръгнах към СДВР - казва Бахзад Ибрахим. - Исках да се видя с Бойко Борисов да излезем по телевизията и да кажем кой занимава се с наркотици. Ние хора сме толкова години в тая страна и брат ми тука, да ми казва с доказателства дали брат ми се занимава с наркотици или някой от нашето семейство да се занимава с наркотици.

- Защо според Вас Вашата фамилия се обвинява в това нещо?

- Първото нещо, господин секретарят на МВР ако беше вършил работа за две минути да чука на компютъра да види брат ми колко време е бил в страната от 2000 до 2004 година тогава щеше да разбере, че въобще брат ми не се занимава нито с наркотици. Но за тях, за него и за другите много лесно беше да се отмиват ръцете. Те са могли тогава да си вършат работата, не да казват, че се занимавал с наркотици, да казват истината на хората, не до ден-днешен вече 10 години на всеки вестник, който пишат за нас, че се занимаваме с наркотици. Нито аз, нито едно от семейството ми не знаем какво е наркотик. Ако нямах труп да замина за Сирия с трупа на брат си, пак нямаше да тръгвам докато не изясня нещата...ако щяха да ме слагат в затвор да ме слагат в затвор - какво щях да правя, но тръгнах тогава с трупа на брат ми, не се върнах повече.

Убийството на брат му е поверено за разследване от полицай, който през 2009 година е уволнен, заради това, че изнасял информация на престъпниците, а през 2012 година е задържан след извършването на грабеж на 50 000 лева от чейндж бюро на столичния булевард "Дондуков".

- Всяка информация която съм му дал стигаше до мафията, щото мафията са го назначили, - твърди Бахзад. - Това поръчково убийство беше срещу мене, което е организирано според мене от мафията и от държавата - и от двете, защото щом секретарят на МВР излиза, че това убийство занимава с наркотици, значи искат да отмиват ръцете, ето занимава се с наркотици и да приключат случая.

- Разследването за убийството на брат ви прекратено ли е? Отриха ли нещо?

- Не знам, нищо не се откриха, както нито на брат ми, нито на... аз тогава четох за убийството на брат ми ...това е срамота за държава. Нито едно убийство да не бъде открито от какво, откъде стават тия работи. Това трябва да се питат тия въпроси точно на Бойко Борисов и на управляващи и тогавашни и сегашни подред. Тия хора не са вършили работата.


;

Вижте първата част от интервюто с Бахзад Ибрахим

;

Ибрахим е разследван от прокуратурата за контрабанда 2 пъти - през 2007 и през 2010 година. По време на проверките са изисквани и насрещни фактури от Турция проверени са били всички транспортни средства на Ибрахим.

- И двете акции бяха прекратени от прокуратурата, че няма данни за извършено престъпление, - уточнява Бахзад.

По думите на Ибрахим проверките са предизвикани от конкуренцията му тук в България.

- Винаги потърпевшия според мене е честния човек в страната, а не престъпника. Престъпниците всичките са на свободата има кой да ги подкрепя, - смята Бахзад.

В неговия бизнес името му често е свързвано с две известни имена - това на Иван Тодоров-Доктора, убит близо до хотел "Хемус" в София на 22 февруари 2006 година и това на Константин Димитров-Самоковеца, убит в Амстердам на 6 декември 2003 година.

- Само по имена ги познавам. Въобще не ги познавам, лека им пръст, - казва днес Бахзад. - Да, особенно Косьо Самоковеца, пречеше ми в бизнеса и никога може чрез посредници искаше да работя с него, една дума изпратих му - викам, пътеките ни са разминават, нашите води не могат да текат в една пътека, защото ние сме различни хора - ти си в един свят аз съм в другия свят, затова повече не ме търси. И тогава започна да ми пречи чрез правителство, чрез органите на властта да не работя.

- Как успяхте да се преборите с тези хора, при положение, че за тях схващането в България е докато бяха живи, че действат дори с методи на физическо отстраняване към хора, които не се "отчитат", образно казано, пред тях.

- Вижте, аз съм от хора, които винаги се съпротивляват и искам справедливост. С Косьо Самоковеца успявах да го преборя. И единствен тогава, когато за съжаление правителството на Иван Костов... когато беше преди изборите. Те дадоха всичка тая власт на Косьо Самоковеца ...другото, което е... щото всяка организирана престъпност, ако няма подкрепа на правителството, не могат да правят нищо. Всеки знае кой убива, кой не знае в тази държава убийците кои са.

- Кои са ?

- Аз не мога да кажа, ама всеки го знае. И аз знам, и вие знаете, и всеки знае...

- Аз не знам.

- Всеки знае убийците кои са, кои убиват хората, кои поръчват убийствата, а може лично те да не убиват.

- Вие знаете ли откъде е била поръчката за Вас самия?

- Аз знам, знам кой била поръчката, знам, даже ми казаха кои са поръчали.

- Защо имате желание в тази държава да развивате бизнес след като толкова години имате непрекъснато проблеми ?

- А тука е интересния въпрос. Това е битка, това е борба. Вижте, когато влизаш в една битка трябва да го караш. Това за мен е битка, битката още не е свършила, битката продължава. Аз щом съм успял да работя и да продължавам да работя, значи донякъде победата е на моя страна, въпреки жертви. Щото като ходиш на война ще даваш жертви без жертви не може.

- Кой води война с вас?

- Оффф за съжаление ...какво да казвам - мафията, и който подкрепя мафията.

- Тази мафия, след като вярвате в ДАНС, не може ли да бъде победена от ДАНС?

- Може. Аз вярвам, че ДАНС от сега нататък може. Ако им дават да работят, щото най-големите виновници са политиците, защото политиците вместо да дават властта на органите да работят - пречат им. Ама за съжаление, едно имам към тях - да не ги узаконяват, както много от тях вече узаконени политици и т.н. да не ги узаконяват и останалите да стават уважавани бизнесмени и така нататък. За съжаление, сега не знаем кой с кого? Кой с когоу какво става в тази държава. Един се бори с друг кой да има повече пари. Управници се борят един срещу друг кой да има повече пари. Има господ, който той дава живот и той взема, душата той я дава и той я взема. Това човек като вярва в господ, че той може да му взема душата, той не трябва да го е страх от никой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатите за главен архитект на София представят концепциите си
Кандидатите за главен архитект на София представят концепциите си
Лейди Гага разплака публиката на Оскарите
Лейди Гага разплака публиката на Оскарите