НОВИНИ

Експериментират дуално обучение в Русе

Наредбата за въвеждане на дуалното образование все още не приета. Въпреки това Професионалната гимназия по промишлени технологии в Русе работи по швейцарска програма за съвместяване на работа и учене. Тя подготвя газови техници и именно тази специалност ще попадне в дуалното обучение.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
19:13, 26.01.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Професионалната гимназия по промишлени технологии в Русе е едно от трите училища в България, което работи по швейцарска програма за въвеждане на дуалното обучение. Директорът на гимназията Анета Христова казва, че в момента се подготвя учебния план. През декември учители са били на обучение в централата на голяма газова компания, за да почерпят практически опит.

„Единият от наставниците е ученик, който е завършил нашето училище и съответната специалност, по която ще въвеждаме дуално обучение”, обясни директорът на Професионалната гимназия по промишлени технологии в Русе - Анета Христова.

Даниел Митев е възпитаник на училището, който е участвал в състезания по газова техника и вече е в 12-и клас. Момчето е изкарало практиката си в местна газоснабдителна фирма.

"Има тънкости, които, като отидеш на работното място не се изучават в училище, заради атмосферата - тук е училищна, а там е работна”, разказа Даниел Митев.

Дуалното обучение в Гимназията по промишлени технологии в Русе ще обхване ученици от 11-и и 12-и клас. Първият випуск, който ще се обучава по този модел, ще бъде приет през учебната 2016/2017 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двамата братя обвинени за убийството на Тодор от Враца на свобода срещу 2000 лв.
Двамата братя обвинени за убийството на Тодор от Враца на свобода срещу 2000 лв.
Семейство Ямелиеви откри изложба
Семейство Ямелиеви откри изложба