НОВИНИ

Експерти и НПО предлагат мерки за двойния стандарт при храните

Създаване на общо законодателство и общ европейски орган за контрол трябва да спрат двойния стандарт при храните в Западна и Източна Европа. Това становище ще предложи на Комисията по земеделие в Европейския парламент евродепутатът Момчил Неков. Предложенията бяха обсъдени на работна среща между представители на министерствата на земеделието и храните, здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова, производители и неправителствени организации.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова БНТ 2 - София
19:56, 22.01.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Създаването на общо европейско законодателство е единственото решение на проблема с различията в състава и цените на храните в Западна и Източна Европа, категоричен е евродепутатът Момчил Неков.

Момчил Неков, евродепутат: Самите производители твърдяха, че това е на базата на местни предпочитания. В случая те как установиха местни предпочитания на примерно 4-месечни бебета българчета или примерно германчета?

От земеделското министерство подкрепят предложението за общи правила в ЕС, въпреки че това няма да е лесно.

д-р Лора Джупарова, директор на Дирекция „Политики по агрохранителната верига“, МЗХГ: Изработването на една европейска рамка ще е доста трудно, с оглед на това, че трябва да се направи една оценка първо кои държави са засегнати, кои групи храни.

Евродепутатът Момчил Неков предлага докато законът бъде изготвен, да се въведат временни мерки. Чрез тях, ако в дадена страна продуктът се произвежда по различна от оригиналната рецепта, това да е описано на етикетите.

Момчил Неков, евродепутат: Ако има такава местна рецепта, тя да бъде спомената. Дали се прави някакъв продукт по чешка рецепта, австрийска, германска или българска рецепта.

Според лекари обаче това ще даде възможност да се легализира двойният стандарт.

проф. Веселка Дулева, Началник отдел „Храни и хранене“ към Националния център по общественото здраве и анализи: Обявявайки, че продуктът е произведен по предпочитания или по традиционна рецепта на някоя държава, всъщност улеснява много тези производители.

За да се избегнат злоупотреби, производители на безалкохолни напитки предлагат, всички възможни различия в състава на продуктите да бъдат описани и регламентирани.

Жана Великова, производител на безалкохолни напитки: Суровините, които ние използваме, също имат своите отклонения.

Становището ще бъде внесено в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент следващата седмица. Гласуването ще стане през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад на ДАНС: Има пропуски и рискове от манипулация при събирането на акцизи
Доклад на ДАНС: Има пропуски и рискове от манипулация при събирането на акцизи
Нов завод в Дулово ще предложи 500 работни места
Нов завод в Дулово ще предложи 500 работни места