НОВИНИ

Експерти: Предложението за въвеждане на системата "бонус-малус" е необмислено

Предложението за въвеждането на системата "бонус - малус" за цените на "Гражданската отговорност" е необмислено - това коментираха в сутрешния блок по БНТ експерти по пътна безопасност. Според тях системата е позната по света като една от най-добрите мерки за дисциплиниране на водачите, но предложените правила за България не са добре обмислени.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:09, 08.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Системата "бонус - малус" предвижда отстъпки от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за изрядните шофьори и оскъпяване за нарушителите. Идеята купувачът на автомобил на старо да наследява прегрешенията на предишния му собственик е необмислена, а получаването на информация дали колата е била собственост на нарушител и е с по-скъпа "Гражданска отговорност", ще се окаже трудна задача, смятат експерти.

Малинка Бондаренко - СБА: Опитайте се да идете в КАТ и да кажете примерно "За Иван искам да ми дадете данни какъв водач е той". Кой сте Вие, за да Ви дадат такива данни. Знаете, че има регламент от 25 май за опазване на личните данни, така че това не е възможно по никакъв начин.

Според експертите темата за въвеждането на системата "бонус - малус" дори е повдигната късно в България.

Любка Маринова - експерт по пътна безопасност: Системата "бонус - малус" е въведена за първи път през 1914 г. в Англия, а ние едва сега я въвеждаме и пак продължаваме по някакъв свой начин, който е пълен нонсенс с останалите практики. Така че е добре да се въведе тази система, за да не се стига до драматични повишения на "Гражданска отговорност", но трябва да се обмисли много внимателно.

Няма почти никаква събираемост на глоби от чуждестранни граждани, извършвали нарушения по българските пътища, коментираха още експертите. Заради това и според тях е важно да бъдат въведени готвените промени за двойно увеличение на размера на глобите, ако не бъдат платени в срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати​, трима се отказаха доброволно
Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати​, трима се отказаха доброволно
През последните 30 години над два милиона българи са напуснали страната ни
През последните 30 години над два милиона българи са напуснали страната ни