НОВИНИ

БАБХ-Пловдив: Спанакът,примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги

Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги. Това каза за БНТ д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Граждани от Търговище и Костинброд сезираха институциите, след като се почувствали зле след консумацията на зеленчука. Оказа се, че спанакът е отглеждан в Пловдивска област. Производителят е проверяван периодично. Наложено му е административно наказание.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
07:26, 08.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Сигналът за спанак с татул е подаден на 5 ноевмри до БАБХ - има два сигнала - единият от Търговище, другият от Костинброд. Има и още един сигнал, който е подаден вчера от София. Институциите се задействат и близо 1700 кг спанак е изтеглен от търговската мрежа.

Това, което се знае, че производителят на спанак е от пловдивското село Златитрап и е голям зеленчукопроизводител. Наш екип разговаря с него по телефона, в разговора той заяви, че е предприел мерки това да не се случи и предположи, че татулът е попаднал след като спанакът е бил ожънат. Експертите от БАБХ са установили и че спанакът е бил пакетиран в нерегламентиран за това цех.

д-р Камен Янков, директор на областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив: Веднага разпоредих и изпратихме проверка и в магазинната мрежа, и в складовете, и при производителя, за да видим какво е положението. Общото количество, което и излязло от производителя към търговската мрежа е 1700 кг и 75 кг налични в преработвателното предприятие.
Още на 5-ти вечерта беше възбранено цялото количество и започна да се изтегля от търговската мрежа и поетапно се унищожава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки се предприемат срещу разпространението на наркотици в училище?
Какви мерки се предприемат срещу разпространението на наркотици в училище?
Тръмп влезе в спор с журналиста на CNN за Белия дом
Тръмп влезе в спор с журналиста на CNN за Белия дом