НОВИНИ

Откриха уникален златен кръст на крепостта Трапезица

Уникален златен кръст откриха на крепостта Трапезица. Златната реликва е изработена най-вероятно в Константинопол през втората половина на 12 век и се смята, че съдържа частица от Светия кръст, на който е бил разпнат Христос.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
21:18, 07.11.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Според археолзите кръстът е един от най-добрите образци на византийската металопластика и е изработен в Константинопол. Тежи 75 грама, висок е 11 см, широчина 5,5 см и е с дебелина около един сантиметър.

Проф. Константин Тотев, археолог в Археологическия институт при БАН: Става дума за рядък кръст енколпион, златен. Върху лицевата страна на кръста е представено Разпятие Христово, а на опакото Богородица Оранта и в медальони светци, евангелисти, архангели!

Неслучайно кръстът е открит в олтара, тъй като там в периода на Втората българска държава е било традиция да се вграждат мощи на светци и ценни реликви.

Надежда Ботева, археолог: Кръстът е наистина световна находка! Той обаче върви с една много интересна църква, сложен е на най- святото място във всеки храм. Зад олтарната маса, която сама по себе си е уникална. На нея много ясно личат три кръста, на средния от които пише Цар на славата!

В същия храм са открити и стенописи, които според учените, могат да съперничат на тези в Боянската църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния ще строи Магистрала на Обединението до границата с Молдова
Румъния ще строи "Магистрала на Обединението" до границата с Молдова
Филмови продуценти не получават пари от НФЦ заради забавени законови промени
Филмови продуценти не получават пари от НФЦ заради забавени законови промени