НОВИНИ

Какви мерки се предприемат срещу разпространението на наркотици в училище?

Нов вид синтетична дрога навлиза на нелегалния пазар с наркотици у нас, който води до тежки агресивни състояния. Затова сигнализираха от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. Все повече пада и възрастовата граница на децата, които вече са опитвали марихуана и други наркотици.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
07:49, 08.11.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

"Канибал" не е нови вид наркотик, това е наркотик, който от години е на пазара, но за съжаление все повече и повече навлиза и на българския пазар и достига до все по-малки деца, обясни Магдалена Рахова от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.

Ученици казват, че все повече са случаите, в които техни връстници още в началните класове в гимназията започват да пушат марихуана. Разказват и че не е никак трудно да си купиш.

Чули ли сте ваши приятели или съученици да са пушили трева или да са употребявали друг вид наркотици? Ами по принцип да....Говореше се по- рано, по Струмско имало е хора, които са пушили на моите години, по- големи, по- малки. Какво са употребявали? Ами, най- често марихуана.
Ти пушил ли си някога трева? Не. Знаеш ли от къде си набавят? Има си съученици, които са като дилъри, в смисъл някои така заработват пари.
Познавам хора, които са си пробвали , познавам и хора, които редовно си пушат, но откъде намират не знам. Казва ли ли са как се чувстват, защо го провят? Ами успокоява ги , било за кеф, за по- една вечер, по дискотеки нещо.
Ти някога пробвал ли си? Пробвал съм, какво си пробвал? Само цигари. Как те кара да се чувстваш, защо си пробвал? Ами е така, по край някоя компания , примерно и съм пробвал, друго нищо.

Тинейджърите разказват, че много от техните познати започват с марихуана, след това минават и на по- тежки наркотици. А най- честата причина, за да започнат е да впечатлят приятелите си. Учениците признават, че в последните няколко години вече е модерно да употребяваш дрога.

Познати да в махала, в Еленово има много къде са пробвали най- различни неща. Какво например? Много неща, кокаин и други глупости.
Забелязала съм, че доста хора като се запознаеш с течение на разговор те пита, някога опитвала ли, си, знаеш ли колко е хубаво, колко е приятно. Никога не съм искала да опитвам. А предлага ли ли са ти? Да, била съм в компании, които са искали „запали, дръпни си нищо няма да ти стане.

Полицията в Благоевград предприема мерки срещу разпространението на наркотици около учебните заведения.

Николай Хаджиев, дир. на ОД МВР- Благоевград: Още преди 15 септември районите на училищата така са обект на наблюдение от наша страна.

Ученици казват, че намират информация за наркотиците в интернет, но според тях в училище трябва да има повече беседи със специалисти за последствията и вредата от дрогата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобилен експерт: Няма почти никаква събираемост на глоби от чужденци
Автомобилен експерт: Няма почти никаква събираемост на глоби от чужденци
БАБХ-Пловдив: Спанакът,примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги
БАБХ-Пловдив: Спанакът,примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги