НОВИНИ

Лифтът на Боровец няма никакъв технически проблем, сочи експертиза

Лифтът на Боровец няма никакъв технически проблем и работи нормално. Това е изводът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, след като 8-годишно момиченце падна от съоръжението вчера по обяд. Междувременно проверка извършиха и от Комисията за защита на потребителите, оттам също не откриха нередности. От комисията посочиха също, че всички 22 писти в курорта "Боровец" са категоризирани съгласно изискванията.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:17, 06.03.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

БНТ разполага с кадри на две от охранителните камери, край лифта "Мартинови бараки". От тях се вижда, че при качването си на началната станция на съоръжението пострадалото детето успява да седне на седалката, лифтът тръгва, а малко след това детето увисва. До него има двама възрастни и още едно дете.

Василия Константинова, Изпълнителен директор на "Бороспорт" АД: Те се качват и тръгват съвсем нормално. Това е достатъчно условие лифтаджията да се обърне и да гледа към следващите хора, които трябва да бъдат качени.

Вчера в ефира на "По света и у нас" майката на момичето, което падна от лифта, изрази мнение, че съоръжението не било обезопасено и служителите не реагирали на време.

Василия Константинова, Изпълнителен директор на "Бороспорт" АД: На записите, майката не присъства на лифта. Присъства един мъж, който очевидно е близък. Когато детето е пуснато на земята е викало - бабо, бабо. Това ни кара да мислим, че майката може би въобще не е била в курорта, но това можем само да гадаем.

Семейството на пострадалото дете отказа на БНТ да коментира случилото се и в днешния ден. От анализа на кадрите, разследващите изготвят анализ, който трябва да оцени реакцията на операторите на лифта. Константин Константинов е един от тях. Видно и от кадрите, той веднага се отправя към спрялото съоражение със стълба в ръка.

Константин Коснтантинов, охранител на лифт "Мартинови бараки": Виждам, нали групичка от хора, която не мога да кажа с точност колко души са. Просто бяха протегнали ръце нагоре и подканваха човека да пусне детето, че ще го хванат и тичайки нагоре, малко преди да стигна 5- 6 метра видях, че човека пуска детето.

Късно снощи приключи проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, според експертите лифтът е технически изправен.

Валентин Чиликов, главен секретар на ДАМТН: Съоръжението е изправно, предпазният щит е сработил. Видно е и от записите.

Пострадалото момиче, беше оперирано снощи в болница "Пирогов". От лечебното заведение съобщиха за БНТ, че детето е в добро общо състояние и остава за лечение в спешната болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводниха се останки от римски амфитеатър в София
Наводниха се останки от римски амфитеатър в София
Местят лекарите от 9-и медицински център в квартал Орландовци във фургони
Местят лекарите от 9-и медицински център в квартал "Орландовци" във фургони