НОВИНИ

Екзотичните дестинации стават все по-популярни сред българите

Далечни и екзотични дестинации в Азия и Африка стават все по-актуални сред българските туристи. От туристическите агенции отчитат, че засиленият интерес се дължи на все по-ниските цени, което прави тези екскурзии по-достъпни. Най-често българите избират да почиват по една седмица.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:03, 02.07.2017
Чете се за: 01:32 мин.
Още

Далечни и екзотични дестинации в Азия и Африка стават все по-актуални сред българските туристи. От туристическите агенции отчитат, че засиленият интерес се дължи на все по-ниските цени, което прави тези екскурзии по-достъпни. Най-често българите избират да почиват по една седмица, затова и повечето пакети, които предлагат туристическите агенции, са за 7 или 8 нощувки. За по-близките дестинации, като Гърция и българското Черноморие, цените за едноседмична почивка са около 400-500 лв.

Малдивите, Мексико, Куба, Доминикана, дори Мадагаскар, са сред любимите нови дестинации на българите. В последните години туропераорите отчитат, че предпочитаме да пътуваме по-рядко, но харчим повече пари, за да видим някое по-отдалечено и екзотично кътче. Това потвърждават и представители на туроператорите.

Варадеро, Куба / БТА

Пламен Иванов, туристическа агенция: Става въпрос за пакети от 2 000 лв, в които отново човек може да отиде за една седмица някъде да се наслади на доста сериозен лукс, защото в тази цена влиза петзвезден хотел и обслужване „ол инклузив“. Интересното е, че авиокомпаниите започнаха една борба за сваляне на цените, което допълнително ни улеснява нас да предлагаме такива дестинации, за които хората не са си мислили преди 5 или 10 години, че изобщо някога могат да посетят.

Съветът на туроператорите към българските туристи, е предварително да се информират за дестинацията, която са избрали, защото има периоди, в които не е препоръчително да се пътува заради твърде горещото или твърде дъждовно време. Мечтите, обаче, не са подвластни на метеорологичните условия. Това показва и нашата анкета, в която повечето хора изброиха екзотични дестинации като Куба и Пакистан, а други споделиха, че биха се поставили на лишения, за да посетят далечна дестинация, но според други в България почивката е най-приятна.

Людмила: Ако трябва да сме точни, искам културен туризъм не искам да седя само на плажа. Искам да отида да видя нови места, да видя нови галерии, нови хора. Това ми е интересно.

За Емил Данаилов далечните, екзотични дестинации не са само мечта. За него полуостров Индокитай крие едни от най-вълнуващи места в света, а благодарение на работата си той знае това от първа ръка.

Варадеро, Куба / БТА

Емил Данаилов, журналист и фотограф: Например, всички са чували за храмовете Ангкор в Камбоджа и са ги виждали, но пък малко хора са ходили в Мианмар там има едно много интересно място нарича се Баган с няколко хиляди храма, разположени на няколко квадратни километра, няколко хиляди храма. Това е най-сюрреалистичната гледка на планетата като се качите на някоя от ступите до хоризонта се губят в маранята покрай река Иравади. Това е нещо, което е несравнимо.

Според Емил Данаилов предимството да посетим екзотично кътче на планетата е, че ще опознаем по-различна култура и природа, ще освежим сетивата си с нещо ново и ще се върнем по-мъдри и по-добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдещето на БДЖ - между инциденти и правата на пътниците
Бъдещето на БДЖ - между инциденти и правата на пътниците
Мерки срещу горските пожари в Свероизточна България
Мерки срещу горските пожари в Свероизточна България