НОВИНИ

Емил Кошлуков: Ако искаме силна телевизия, тя трябва да е и финансово обезпечена

Ако искаме силна и независима телевизия, тя трябва да е и финансово обезпечена. С парите, които БНТ получава в момента, не можем да правим програма. В пъти по-зле сме от търговските телевизии. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. По думите му при заплатите в телевизията, причината хората да остават да работят в БНТ не е логична - а магична.

bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 09.11.2019
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

"Безкрайно съм задължен на всеки един - знам при какви условия работим, знам какви са заплатите и съм много горд, че тези хора всеки ден създават телевизия", каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

По думите му 60 години не се навършват лесно, но БНТ продължава да бъде символ и марка на качество, на обективност.

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ: Със сигурност сега на пазара конкуренцията е жестока. Днес положението на БНТ е много по-тежко и се надявам с общи усилия на всички колеги да си върнем онова първо място, което по наследство ни се пада. Ние сме били първи и трябва да бъдем първи.

По отношение на визията на телевизията Кошлуков каза, че има програмни ниши, които не са запълнени - нямаме младежко предаване, нямаме образователно предаване, имаме специализирани групи в публиката, които имат нужди, нужни са субтитри на филмите и т.н.

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ: Знам програмните ни дупки, знам мегдана за растеж, има предаване, които могат да станат още по-добри. Със сигурност можем да пуснем нова продукция. Развлекателните ни предавания се губят, вероятно ни трябва повече документалистика, за култура, нямаме филми за известните хора. Трябва да имаме предавания за българите по света, трябва някой да пази тази идентичност. Ще направим предаване за съвременни творци в музиката.

За начините на финансиране на телевизията Кошлуков заяви:

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ: Всички българи трябва да разберем, че ако искаме силна и независима телевизия, тя трябва да е и финансово независима, обезпечена. С тези пари ние не можем да правим програма. Ние сме в пъти по-зле от търговските телевизии. Ако искаме да сме обективни, честни и принципи, трябва да знаем, че имаме парите да правим телевизия, независимо от всичко. Дали ще е процент от бюджета. Но знаеш колко получаваш.

БНТ плаща над 6 млн. на година за разпространение, за да може 4 %, които нямат кабели, да гледат с антена БНТ2.

Кошлуков заяви, че е написал писма до бюджетната комисия, до Комисията по медии и култура, до СЕМ, че сваля двата канала БНТ2 и БНТ3 от мултиплекса. Те ще продължат да се излъчват по кабел, като така телевизията ще спести над 5 млн. на година.

Генералният директор на БНТ подчерта още, че в БНТ работят много добри професионалисти, но причината да са тук "не е логична - тя е магична".

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ: Това е магия. Тези, които седят, всички те не седят за пари, те седят ирационално. Заради някакви емоции - лоялност към БНТ, стара история, марка, символ, морал, престиж да работиш за обществена телевизия. Следващите 5-10 години ние ще загубим кадри, ние ще вземем посредствени, спешно трябва да се вдигнат заплатите. Заплатите са най-големият проблем.
Нашите новини са най-достоверните, от всички проучвания на нас ни вярват три пъти повече отколкото на другите. Имаме предавания, които хората уважават и обичат, защото няма да ги видите никъде - няма да видите продукция за религия, за българска история, за селско стопанство, защото те не са интересни за комерсиалните телевизии. Ние имам обществена задача.

По думите на Кошлуков БНТ е отговорила на въпроса каква обществена телевизия е, но не го изпълнява докрай, защото имаме нужда от финансиране. Не става с трохи, каза Емил Кошлуков.

Защо няма повече телевизионни театри в БНТ, защо "Сънчо" беше преместен по БНТ2, както и архивни кадри с Емил Кошлуков от 1989 г. - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръстиха бръмбар на Грета Тунберг
Кръстиха бръмбар на Грета Тунберг
Две жертви и седем души в неизвестност при пожарите в Австралия
Две жертви и седем души в неизвестност при пожарите в Австралия