НОВИНИ

Енергийният министър отказа да повиши цената на въглищата

Миньорите излизат на протест следващата седмица, те настояват за по-високи изкупни цени на въглищата. С 2% ще се повиши токът за бита и бизнеса, ако въглищата поскъпнат с 15% - това заяви енергийният министър Теменужка Петкова след среща с КТ"Подкрепа" и КНСБ. Синдикатите също поискаха увеличение на цените.

Николай Минков
от Николай Минков
22:40, 20.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

От "Мини Марица Изток" поискаха повишение на изкупната цена на въглищата с 11 лв. и 55 стотинки за тон.

Андон Андонов- изп. директор на "Мини Марица - изток": "Искането на цената е 15% увеличение, а сега цената е 77 лв.на тон основно гориво".

От двата синдиката също поисаха повишение на въглищата до около 88 лв. за тон. Синдикатите се обявиха за диалог с държавата за спасяване на въгледобива, но също така не се отказват от насрочените протести.

Димитър Манолов- президент на "КТ "Подкрепа" "Във вторник тук ще има организирано протестно шествие от колегите от "Мини Марица - изток", от една малка част от тях, защото ако дойдат всички ще стане апокалипсис.
Пламен Димитров - президент на КНСБ: "За КНСБ първата и най-важна цел е да бъдат запазени в максимална степен и максимално дълго, максимален брой работни места в целия комплекс както в мината, така и в ТЕЦ-овете, с възможност за увеличаване на техните заплати".

Министърът на енергетиката отказа да повиши цената с мотива, че това ще принуди трите централи в Маришкия басейн да платят допълнително 66 млн.лв. за въглища, което ще оскъпи токът за бита и бизнеса.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: "Около 2% е увеличението, което е изчислено на базата на тези искания".

Тя посочи, че мините са в добро финансово състояние, като прогнозите са дружеството да реализира 7 млн. лв. печалба през тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.гл.прокурор Ася Петрова коментира делата, които водят бивши затворници
Зам.гл.прокурор Ася Петрова коментира делата, които водят бивши затворници
Откриха две огнища на птичи грип край Пловдив
Откриха две огнища на птичи грип край Пловдив