НОВИНИ

Ердоган: Убийството на Хашоги е било планирана операция

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че убийството на журналиста Джамал Хашоги е било планирано предварително и призова заподозрените за деянието да бъдат съдени в Истанбул. В същото време саудитското правителство обяви, че ще бъде потърсена отговорност на виновните за убийството, които и да са те. Кралят и престолонаследникът на Саудитска Арабия приеха близки на убития и лично им поднесоха съболезнования.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:16, 23.10.2018
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Хвърлянето на вината върху агенти от разузнаването няма да удовлетвори нито Турция, нито международната общност - декларира пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието турският президент и добави, че случаят няма да бъде приключен, докато онези разпоредили убийството на Хашоги не понесат отговорността.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Имаме силни доказателства, че убийството не се е случило инцидентно, това е било планирана операция.

Ердоган описа подробно събитията преди 2 октомври. На първи саудитски екип от трима души пристига в Истанбул с разузнавателна мисия. На следващия ден, идват още 15 души, които отиват в консулството. Те изключват системата за видеонаблюдение в сградата преди влизането на журналиста.

Президентът обърна специално внимание на агента, преоблечен като Хашоги, заснет от множество камери да се разхожда в Истанбул.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Установено е, че друго лице, нагласено да изглежда като Джамал Хашоги, с неговите дрехи и очила, заедно с придружаващо го лице са отпътували за Рияд с редовен полет след полунощ. В деня на инцидента, служителите на консулството са събрани в една стая под претекст за проверка. На служителите в резиденцията е даден почивен ден по същата причина.

Президентът Ердоган запита от кого за получили заповеди тези хора, както и къде е тялото, след официалното признание, че става дума за убийство и призова, ако има - както се твърди - местен съучастник, той да бъде разкрит.

Истанбулската полиция опроверга твърденията в медии, че е бил намерен трупът на Хашоги в двора на консулството. В следобните часове следователи откриха вещи на Хашоги в колата на консулството, паркирана в квартал Султангази в Истанбул.

Във връзка с разследването, в страната пристига лично директорът на ЦРУ Джина Хаспъл.

В Рияд престолонаследникът принц Мохамед бин Салман се появи за 15 минути и си тръгна, без да направи изявление от инвестиционния форум, бойкотиран заради смъртта на Хашоги от западни политици, шефове на международни компании и медии. На конференцията бяха сключени сделки за 50 милиарда долара.

Халид бин Абдул Азис ал Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия: Преживяваме криза в резултат на случилия се за съжаление отблъскващ инцидент в Турция. Никой в кралството не може да го оправдае или да го обясни.

Докато разследването тече, версиите за убийството се множат в няколко посоки - чистка на саудитските управляващи с цел заглушаване на опонентите, злепоставяне на Турция и влошаване на отношенията й със САЩ, или пък част от план за дискредитиране на саудитския престолонаследник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст в употребата на дрога кристали, която взел Северин преди да убие Виктория
Ръст в употребата на дрога "кристали", която взел Северин преди да убие Виктория
САЩ не смятат за опасно връщането на ракетите със среден обсег
САЩ не смятат за опасно връщането на ракетите със среден обсег