НОВИНИ

Брюксел отхвърли проектобюджета на Италия заради прекомерни разходи

Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 г. заради прекомерни разходи. До три седмици Рим трябва да представи ревизиран вариант. Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини коментира, че Италия няма намерение да променя предложения бюджет, което вероятно ще доведе до сериозен конфликт между Брюксел и Рим.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:16, 23.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Еврокомисарите Домбровскис и Московиси заявиха днес, че Брюксел няма друг избор освен да отхвърли представения от Италия проект. Това се случва за първи път, откакто Еврокомисията наблюдава бюджетите на страните от еврозоната.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, еврокомисар по въпросите на еврото и социалния диалог: Италианското правителство открито и съзнателно се противопоставя на поетите ангажименти. Европа е изградена на базата на сътрудничеството. Еврозоната е изградена върху силни връзки на доверие. Правилата са еднакви да всички. Ако доверието се разруши, ще пострадат всички държави-членки, ще пострада целият Европейски съюз.

Европейската комисия е обезпокоена от заложения бюджетен дефицит от 2,4% от БВП, който не е в съответствие с обещаното по-рано и е против правилата на Пакта за стабилност и растеж. Новото италианско правителство заложи по-големи от предвидените разходи, за да покрие предизборните си обещания, свързани с борбата с бедността.

Според Брюксел Италия трябва да намали нивото на държавния си дълг, който е над 130% от БВП и е вторият по големина сред гръцкия.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви от Букурещ, където е на посещение, че Италия няма да промени нито евро в бюджетния си план. Според него Европейската комисия атакува италианския народ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха плаваща плантация за марихуана
Разбиха плаваща плантация за марихуана
Крум Зарков, БСП: Готвим се за евентуални предсрочни избори
Крум Зарков, БСП: Готвим се за евентуални предсрочни избори