Естония отваря първото в света посолство с виртуални данни

Напредналата в кибер сферата Естония прави поредна крачка в глобалните технологии с откриването на първото в света посолство с виртуални данни в Люксембург в началото на идната година.

от БГНЕС
13:29, 16.07.2017
Чете се за: 01:44 мин.
По света
естония отваря първото света посолство виртуални данни

Силно защитеният сървър ще съдържа важни данни за електронното правителство на малката балтийска държава, а НАТО и членовете на Еврозоната ще имат достъп до тях дори ако националните системи се сринат.

„Сигурността на данните и кибер сигурността са ключови от гледна точка на доверието на хората и на функционирането на службите”, каза естонския премиер Юри Ратас миналия месец.

„Това е и важна част от т. нар. всекидневна дигитална хигиена във все по-дигитализираните общества”, посочи министър-председателят.

Ратас направи изявление след като подписа споразумение с люксембургския си колега Ксавие Бетел естонските данни да се съхраняват на територията на Люксембург.

„Това е първото посолство за съхраняване на данни в света”, каза Ратас, чиято малка държава с население от само 1,3 млн. е наричана вече и Е-стония, защото е първопроходец в новите технологии.

След пет десетилетия съветско управление, завършило през 1991, Естония реши да възприеме високите технологии колкото се може по-бързо и все още изпреварва други членове на ЕС, към който се присъедини през 2004.

Една от най-електронизираните държави в света, Естония направи повечето обществени услуги достъпни по електронен път чрез специален държавен портал и дори стана пионер в електронното гласуване през 2005.

В столицата Талин е седалището на центъра на НАТО за кибер защита, където специалисти по обработка на данни от цяла Европа и САЩ работят за защита на информационните мрежи на 29-те членове на алианса.

Естония има горчив опит в тази област: политически натоварен спор с съветския й господар Москва от 2007 беше белязан с яростна кибер атака, за която се смята, че е извършена от руски хакери, въпреки че Кремъл отрече всякаква намеса.

Атаката продължи две седмици и извади от строя десетки сайтове, включително тези на парламента, на банки, министерства, вестници и радио и телевизионни станции.

Година по-късно беше създаден центърът на НАТО по кибер сигурност в Талин.

Работата по използването на международни доставчици, за да се гарантира сигурността на електронните данни на Естония, започна през 2014, когато страната се присъедини към Майкрософт в опит да поддържа свой държавен вестник чрез облак.

Посолството за данни в Люксембург ще съхранява най-вече информация за данъци, поземлена собственост, бизнес, документи за самоличност, законова база и преброяване на населението.

„Главната цел на посолството е да гарантира дигиталната приемственост на страната: капацитетът да се задействат системите при необходимост и извличане на данни от външно съхранявани версии”, каза Емили Тоомела – говорителка на министерството на икономиката и комуникациите.

„За да го постигне, Естония се нуждае от допълнителни сървърни ресурси, които да са изцяло под естонски контрол, това означава, че те трябва да са обект на същите клаузи както и материалните посолства на Естония, но ще бъдат извън страната”, каза Тоомела.

Във виртуалното посолство в Люксембург няма на има служители на място, то няма да има и пряка връзка с посолството на Естония в Брюксел.

„Избрахме Люксембург, защото разполага със сертифицирани държавни центрове за данни с висока степен на сигурност Tier 4, с каквито Естония не разполага и защото Люксембург е готова да гарантира дипломатическите привилегии на естонските данни и инфосистеми”, подчерта говорителката.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сирийската телевизия съобщи за терористична експлозия в околностите нa Латакия
Сирийската телевизия съобщи за "терористична експлозия" в околностите нa Латакия
Тефтерчето на Левски вече е достъпно за всички в Националната библиотека
Тефтерчето на Левски вече е достъпно за всички в Националната библиотека