НОВИНИ

Естонки са първите тризначки на Олимпиада

Естонски сестри са на път да влязат в историята като първите тризначки, които се състезават заедно в Олимпиада. Момичетата се подготвят трескаво за участие в маратона в Рио де Жанейро.

bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 04.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Трио Рио - така ги наричат. Лейла, Лийна и Лили Луик от Естония тренират всеки ден, за да застаната рамо до рамо на стартовата линия на женския маратон на Олимпиадата в Бразилия. Често близнаци се състезават заедно на олимпийски игри, но за първи път в историята това ще се случи и с тризнаци. 30-годишните блондинки от южноестонския град Тарту тренират от деца.

Лейла Луик: Обичаме да танцуваме, да плуваме и да сме активни. Това естествено ни доведе до ниво на професионални спортисти.

Лийна, която запалва сестрите си по атлетиката, казва, че маратонът им допада повече, отколкото на висотехничния спринт. След няколко години на активен спорт, момичетата решават, че са достатъчно добри да участват в международни състезания. Живеят отделно и тренират сами. Но често предпочитат да си спестят студените естонски зими и отиват на тренировъчен лагер в Кения.

Лейла Луик: Трудно е, защото е скучно да тренираме сами. когато сме заедно имаме повече енергия.
Лили Луик: Обикновено се подкрепяме и когато една от нас спечели, всички сме щастливи.

От началото на юни започнаха подготовка за игрите в Рио в северна Италия. Едва ли ще стигнат до победната стълба, но и трите казват, че целта е да завършат маратона заедно, да поставят личен рекорд и да финишират с усмивка.

Лийна Луик: Искаме да спечелим в Рио, това е мечтата ни. Но нека живеем в реалността, много е трудно да се състезаваш срещу кенийци и етиопци. Не сме на такова ниво сега, но може би след две-три години...

Така или иначе Трио - Рио от Естония ще бъде запомнено сега не с победа, а със самото си участие в Олимпиада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Мохамед Али
Спомен за Мохамед Али
Във Варна набират доброволци за лятото
Във Варна набират доброволци за лятото