Естонският опит за успешно Европредседателство

За успешното председателство е важно да има подкрепа на страните-членки и всяка следваща страна да разчита на опита на предишните. Това казват в Естония, която преди България ръководеше Съвета на Европейския съюз. Властите в Талин са имали приблизително същия бюджет като страната ни за провеждането на председателството - 75 милиона евро. От тях спестяват 7 милиона.

Надежда Василева
от Надежда Василева Лъчезар Ораков
20:29, 30.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Държава-лидер в технологиите, в която 99 процента от публичните услуги са достъпни в интернет.

Естония, която от години има електронно правителство, от 2005 г. въведе и интернет гласуването. Страната, която се смята за шампион в дигиталната сфера, очаквано насочи разговорите в тази посока, но и със силна доза политика.

В Естония не създават отделно министерство, което да отговаря за председателството. А всички инвестиции и обучения на хора са направени не за 6-е месеца, а с дългосрочни цели.

Клен Яратс е човекът, успешно ръководил естонското председателство.

Клен Яратс - директор на Департамента по европейски въпроси: Беше по-лесно, отколкото очаквахме. Най-трудното бяха промените, свързани с Брекзит. Това е опит за цял живот. Надявам се да е било приятно и за българските ми колеги. Съветът към следващите е - работете с предишните.
;

Сред целите на естонците са иновативна европейска икономика, сигурна и защитена Европа, дигитализацията, свободното движение на данни.

Клен Яратс - директор на Департамента по европейски въпроси: Избрахме дигитализацията, защото всички очакваха да се фокусираме върху нея, но и защото и ние искахме това. От години работим за развитие на единния цифров пазар.

А от онлайн гласуването в страната се възползват не само младите.

Клен Яратс - директор на Департамента по европейски въпроси: Просто е удобно. Живеем в 21-ви век, а не в 19-ти.

Една от инвестициите в столицата преди председателството е подобряване на транспорта до летището. От 2013 година насам жителите на Талин ползват безплатен градски транспорт. Условието е да бъдат регистрирани в общината.

Естонците смятат, че председателството е създало по-голяма популярност на страната.

Маркос Линовиц: Понякога няма значение какво се случва в политиката, този град и неговата енергия привличат хората.

А политиците в Талин се надяват да са успели да направят така, че Евросъюзът да е достигнал по-близо до хората.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
120 години Ловно-рибарски съюз
120 години Ловно-рибарски съюз
Протест в защита на „Корал“
Протест в защита на „Корал“