НОВИНИ

ЕЦБ спира печатането на банкноти от 500 евро

Европейската централна банка реши да спре печатането на нови банкноти от 500 евро през 2018-а. Темата се наложи след критики, че най-големият номинал от единната валута често служи за незаконни операции и финансиране на криминални дейности. В страни като Германия и Австрия изчезването на купюрата среща съпротива като първа стъпка към силно контролирани електронни транзакции. Големите номинали са разпространени предимно в страни със силна неформална икономика като Италия, Гърция или България, отбелязва Федерико Вареза, професор по криминология в Оксфорд.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:09, 04.05.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Възможност за дискретно пренасяне на огромни суми, пускане в обръщение на мръсни пари от незаконна дейност, улеснение на корупцията, финансиране на криминални деяния, са сред аргументите на противниците на банкнотите от 500 евро. Наричат ги "Бинладенките", всички говорят за тях, но практически никой не ги вижда. 500 -те евро служат повече за укриване на разни неща, отколкото за закупуването им, отбеляза находчиво френският финансов министър Мишел Сапен през февруари.

Тези купюри представляват само три на сто от евро-банкнотите в обръщение, но съставляват 28 процента от общата им стойност, отчита статистиката на Европейската централна банка. Финансовата институция уточни, че днешното решение няма нищо общо с намаляване на парите в наличност. Банкнотата обаче е предпочитана от спестители за трупане на запаси. Тези хора могат да използват вече номинала от 200 евро, посочва Европейската централна банка.

Съпротивата срещу изчезването на 500-те евро е особено силна в Германия, където повечето хора предпочитат да плащат в наличност.Чуват се и гласове срещу преминаването към електронни транзакции, с възможност за наблюдение от властите. Критици изтъкват още, че организираната престъпност не е глупава, като повечето от нечистите пари се избират безналично чрез подставени компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчеларите настояват за единна национална лаборатория
Пчеларите настояват за единна национална лаборатория
В ареста остава полицаят, който открадна цигари
В ареста остава полицаят, който открадна цигари