НОВИНИ

Еврокомисарят Виолета Булц пред БНТ: България има шанса за добри инвестиции

Европейският комисар по транспорта Виолета Булц за първи път посети България. Пред БНТ тя говори за основните предизвикателства пред Европа, инвестициите в модерните проекти и сигурността по пътищата.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
07:29, 24.03.2017
Чете се за: 04:07 мин.
У нас

БНТ: Мотото на Европейският съюз е думата заедно. През последната година обаче все повече използваме думите граници, мигранти. Вчера станахме свидетели на поредния терористичен акт - този път в Лондон. Може ли в такъв случай да говорим за отворено небе, общи граници, свободни пътища или това ще остане само една мечта за обединена Европа?

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Това е въпрос, който има нужда да бъде зададен - дали искате да живеете в мир, или искате да живеете в хаос. Проектът Европейски съюз е проект на мира. Вече 60 години европейският континент няма опит във воденето на войни. Аз съм голям защитник на каузата - Европейски съюз. Ето защо вярвам, че еврообщността има бъдеще, защото болшинството от хората искат да живеят в мир, да просперират. Предизвикателствата, с които се сблъсква Европа през последната година е индикация, че никога не трябва да спираме. Трябва да продължаваме да развиваме този мирен проект. Хората трябва да научат чрез медиите повече за идеята, да чуват за предимствата, които носи съюза, а не само за недостатъците на системата.

БНТ: Вие сте за първи път в България, какво знаете за нашата страна и за нашата транспортна политика?

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Да, истина е, това е моето първо посещение в България. Това обаче не означава, че никога не съм чувала за страната. Имате добри спортисти в различни области, аз самата съм се занимавала със спорт и именно чрез него за първи път се сблюсках с България. Също така знам, че имате прекрасна природа, приятелите ми неведнъж са прекарвали почивките си тук. Знам, че имате много съкровища. Разбира се, сега като еврокомисар следя отблизо какво се случва в транспортния ви сектор. Това, което е окуражаващо е, че България е направила няколко много важни стъпки по отношение на транспортната си политика.

БНТ: Първо, вие имате много значимо място в европейската транспортна схема. Имате напредък по отношение на либерализацията на транспортните услуги, които се предлагат. Това, което трябва да знаете е, че инвестициите не трябва да спират. Инвестициите в модерни проекти. Много окуражаващо е, че от представени 20 нови проекта в Евросъюза, десет от тях идват от българи което означава, че се движите в правилната посока.

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Бих казала обаче, че има нещо, което за мен е приоритет и върху което трябва да поработите - сигурността по пътищата. В България сигурността не е на добро ниво. Вие сте най-лошият член на Европейският съюз в това отношение. Нужни са много усилия, за да се промени културата на каране, да инвестирате в технологии. Сигурността по пътищата спасява животи. Европа е най-добрият континент по отношение на начина ни на живот, но всеки ден по пътищата на Европейския съюз загиват 70 души. В България нивото на загинали по пътищата е най-високо.

БНТ: Как може да бъде решен този проблем у нас?

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Големите убийци на пътя, включително и в България на първо място са алкохолът и дрогата, освен тях реална заплаха е неизползването на предпазни колани и високата скорост. Какво можем да направим веднага? Първо да повишим осведомеността на хората за движение по пътищата. Второ трябва да се инвестира в инфраструктура, да се използват новите технологии при контрол на движението. Разбира се, трябва да се използват и финансови механизми. Трябва да сме готови за навлизане на нови типове превозни средства - общи коли, коли без шофьор. Важно е да има мотивация хората да използват тези нови технологии. Животът трябва да се пази. На година социалната сфера губи близо 100 млрд. евро заради пострадалите по пътищата хора. Това са пари, които са били вложени за тяхното образование, инфраструктура и просперитет.

БНТ: България използва много пари, за да строи пътища, да реконструира жп трасета. Запозната ли сте каква точно е ситуацията, какво е качеството на железопътния транспорт например?

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Наистина вие влагате пари в инфраструктура, но пътническият пазар не е много развит. Имате нужда от по-голямо освобождаване на пазара. През миналата година започнахме приемането на много важен пакет от промени в сферата на жп транспорта. Той задава рамката и сроковете за либерализация и се надявам това да доведе до повишаване на качеството на железопътния транспорт в България.

БНТ: Как преминава един типичен ден на еврокомисар, хората искат да знаят какво точно вършите в Европейската комисия?

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Много различно. Ангажирани сте 24 часа в денонощието. Разбира се, всеки ден започва типично - с добра закуска, защото не знам какво ще ми се случи след това. Може да останете дълго време гладни в комисията като излизате и влизате от една среща в друга, затова е много важно да сте хапнали. Обикновено започваме работа между 8,30 и 9 и оттам нататък няма работно време - до 8, до 9. Например вчера тръгнахме от Брюксел, днес съм в София. Срещам се с различни хора, министри, управляващи, представители на бизнеса. Въпреки натоварената програма, работата ми е много удовлетворяваща, защото мога да променя нещата.

Вие сте инженер, бивш директор на словенския телеком, вече еврокомисар. В същото време имате диплома за шаман и ходите по огън. Как се съвместява всичко това в живота ви?

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Животът ми е много динамичен, аз непрекъснато се интересувам от неща, които не познавам или които са малко познати. Смятам, че животът е много динамичен и предизвикателен, затова трябва да бъдем любопитни. Следването ми за инженер ми позволи да развия своето любопитство. Винаги съм се опитвала да участвам в проекти, които са полезни за обществото. По този начин се развива и моята личност. Опитвам се да открия кои са моите силни страни, какъв потенциал мога да развивам. Никога не съм твърдяла, че съм шаман, но това, което правя е да практикувам различни техники като една от тях е именно ходенето по жарава. Това много помага да отворя ума си, да открия своята същност, своето съзнание. Пробвала съм и много други техники като йога например. За изграждането на характера ми помогна и спорта, с който съм се занимавала дълги години

БНТ: В момента България няма еврокомисар, какво се говори по този повод в Брюксел?

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Много ни липсва колега от България. Когато липсва един от нас, това нарушава баланса в съюза. Затова се надяваме скоро да има решение от ваша страна и отново да станем пълноценен тим. Да имаш еврокомисар е много важно за всяка държава, защото ние представяме общността като цяло, но и нуждите на отделните страни. Хората искат да знаят какво се случва на ниво европейски съюз. Ние сме проводника на тази информация. Днес съм тук и за да покажа, че България има шанса за добри инвестиции. Ръстът на БВП е добър, но това не означава, че инвеститорите имат интерес към страната. Надявам се това да се промени. Надявам се да ви дадем наистина добър импулс.

БНТ: Днес ще се срещнете с нашия служебен премиер Огнян Герджиков, каква ще е темата на разговора ви?

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Първо ще го слушам, защото наистина искам да знам каква е ситуацията в България. Също така ще го попитам и кога ще имаме нов колега в Европейската комисия.

БНТ: Благодарим Ви много за времето и вниманието ви.

Виолета Булц, еврокомисар по транспорта: Благодаря и аз и пожелавам всичко най-добро на българите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС е поискал от Бразилия доброволно да спре износа си на месо
ЕС е поискал от Бразилия доброволно да спре износа си на месо
Сантиментална история за Иван Балабанов
"Сантиментална история" за Иван Балабанов