НОВИНИ

​Изложба "60 години България в ЮНЕСКО" в Софийския университет

Изложба "60 години България в ЮНЕСКО" беше официално открита тази вечер в Централното фоайе на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Над 30 тематични пана със снимки от архива на Българската телеграфна агенция проследяват 60-годишната история на България в организацията. Фотографиите могат да бъдат разгледани университета до 26 март,а до 3 април в галерията на Националната художествена академия.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
21:44, 23.03.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Това е една малка част от огромната работа и ангажираност на хиляди хора за изграждане на образа на България в ЮНЕСКО и пред света. България е една от страните, която има сериозен принос в ЮНЕСКО. Апогеят на тоя принос е присъствието и изборът на Ирина Бокова за генерален секретар. Самият факт, че България има толкова много обекти на ЮНЕСКО показва, че страната ни заслужава да бъде в тази най-престижна организация.

Част от експозицията са и фотографии на българските културни паметници с изключителна световна стойност. Техен автор е Иво Хаджимишев, който е и куратор на изложбата.

Иво Хаджимишев - фотограф:Действително съм имал удоволствието и честта да заснема, да бъда сам в тези светини и да предам своите чувства чрез тия фотографии.

България се присъединява към ЮНЕСКО на 17 май 1956 г. 9 материални обекта от нашата страна са в световния списък на организацията - 7 културни и 2 природни. Нематериалните са пет - хорът на Бистришките баби, нестинарството, чипровските килими, "Сурва" и съборът в Копривщица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жан-Мишел Жар ще изнесе концерт на брега на Мъртво море
Жан-Мишел Жар ще изнесе концерт на брега на Мъртво море
Последни разпоредби от ЦИК за парламентарните избори
Последни разпоредби от ЦИК за парламентарните избори