НОВИНИ

Европейска седмица на донорството и трансплантациите

Отбелязваме Европейската седмица на донорството и трансплантациите с мотото "Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" Изпълнителната агенция по трансплантация провежда национална кампания в подкрепа на донорството. По този начин се отдава почит към паметта на донорите и се изразява благодарност към техните близки.

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 23.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още

В България над 1000 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души. Всяка година нови 300 влизат в листата на чакащите за орган. Целта на Европейската седмица на донорството e да се подтикнат хората към взимане на информирано решение.

Д-р Симеонова, директор на Изпълнителна агенция по трансплантация: Законът в България е закон за презюмирано съгласие, съгласие по подразбиране, което означава, че човек приживе може да заяви само, че не би желал да бъде донор. За повече от 10 години има не повече от 2000 заявили. Което означава, че българинът е не само склонен. Българинът е дарител по душа и сърце. Хората са ни готови, но все още имаме много да вършим институциите.
Младен Стефанов: Мисля, че това е един хуманен акт, който всеки от нас като гражданин би трябвало да направи. Защото ние на първо място сме хора и трябва да се държим човешки с другите. А това е наистина една човешка постъпка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валония отхвърля всякакъв ултиматум на ЕС за търговското споразумение с Канада
Валония отхвърля всякакъв ултиматум на ЕС за търговското споразумение с Канада
Сделка за 85 млрд. долара
Сделка за 85 млрд. долара