НОВИНИ

Европейски специалисти ще си сътрудничат в лечението на редки болести

На 1 март започват работа новосъздадените европейски референтни мрежи. Тези мрежи са платформи за трансгранично сътрудничество между специалисти с цел диагностика и лечение на редки или слабо разпространени сложни заболявания.

европейски специалисти сътрудничат лечението редки болести
bnt avatar logo
от БНТ
15:04, 28.02.2017
Чете се за: 00:38 мин.

На 1 март започват работа новосъздадените европейски референтни мрежи. Тези мрежи са платформи за трансгранично сътрудничество между специалисти с цел диагностика и лечение на редки или слабо разпространени сложни 24 тематични европейски референтни мрежи, обединяващи повече от 900 високоспециализирани здравни екипа от 26 страни, ще започнат работа по широк кръг проблеми - от заболявания на костите до хематологични заболявания, от рак при децата до имунна недостатъчност.

Обединяването на най-добрия експертен опит в ЕС в такъв мащаб ще бъде от полза ежегодно за хиляди пациенти със заболявания, изискващи особена концентрация на високоспециализирано здравно обслужване в области на медицината, в които експертният опит е рядкост.

Редки се наричат тези болести, които засягат не повече от 5 на 10 000 души. Взети заедно, между 6000 и 8000 редки болести се отразяват на ежедневието на около 30 млн. души в ЕС, като много от тях са деца. Редките и сложните болести могат да доведат до хронични здравословни проблеми, а много от тях са животозастрашаващи. Така например има близо 200 редки вида рак, като всяка година над половин милион души в Европа са диагностицирани с някой от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задълбочава се интригата с обувния цех във Ветрен
Задълбочава се интригата с обувния цех във Ветрен
Детето, което пострада при инцидент в джакузи, вече не е на командно дишане
Детето, което пострада при инцидент в джакузи, вече не е на командно дишане