НОВИНИ

Европейският съвет обсъжда многогодишната финансова рамка на Евросъюза

Европейският съвет обсъжда многогодишната финансова рамка на Евросъюза. В съвета участва и българският премиер Бойко Борисов. Сред държавите-членки се оформят два лагера.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:04, 20.02.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Първият е съставен от така наречените "Пестеливите четири". Това са Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция. Те са категорично против увеличаване на вноските в общия бюджет. Според тях вноската трябва да остане 1 процент от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Във втория лагер са така наречените "Приятели на кохезията". Това са 16 страни, сред тях България, Чехия, Полша и Гърция. Те искат увеличение на вноските, за да си запазят кохезионните фондове.

Държавите, които внасят най-много пари в общия бюджет не искат да плащат повече и настояват за орязване на парите за кохезия и селското стопанство, което е неприемливо редица други страни, сред които и България.

Бойко Борисов, министър-председател на България: По кохезионната и селскостопанска политика да не се пипа, защото е изключително важно и и за нашата държава.

Премиерът коментира, че не е спрял приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната, а само е забавил темпото.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз много се радвам, че след моето изказване разбрах, че има и други партии в дясно. Канеха Стив Ханке, няма нищо лошо. Всички да кажат нещо

лошо за еврозоната, да изляза аз виновен. В момента казах "По-полека, по-полека" - има на Вълдобрев една прекрасна песен и изведнъж колко е хубаво в еврозоната. Цяла сутрин - вчера, днес чувам за еврозоната. Такава подкрепа не съм очаквал.

Борисов каза, че очаква от президента Румен Радев да го информира за какви енергийни проекти е разговарял с руския си колега Путин.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Балкански поток е чисто български поток. Атомната централа на Белене отдавна не е руски проект. Те са български реактори, български проект. Когато бяхме в Давос предизентът на Лукойл обяви, може би за тази инвестиция става въпрос - над половин милиард долара за нов завод за химически материали. Ще се радвам да ни информира, за да сме в отбор.

Очаква се срещата на върха в Брюксел да продължи и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха 70-ото издание на Берлинале
Откриха 70-ото издание на Берлинале
КЕВР започва проверка на ВиК сектора
КЕВР започва проверка на ВиК сектора