НОВИНИ

КЕВР започва проверка на ВиК сектора

Какви са причините над 60% от водата у нас да се губи, ще проверява КЕВР, след като вчера прокуратурата разпореди на регулатора да направи цялостен анализи на водопреносната мрежа в страната.

Николай Минков
от Николай Минков
20:56, 20.02.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

По 20 куб. метра вода на всеки километър изтичат в земята заради заради аварии, сочи анализ на КЕВР за 2018 година. Най-много загуби отчитат в Добрич - над 85%, Сливен - над 83 и Шумен - над 81 на сто. В столицата те са над 43 на сто.

Целта на възложената от прокуратурата проверка е да се установи дали загубите са много повече от обявените пред КЕВР данни на ВиК дружествата и дали те изпълняват одобрените от регулатора ремонти.

Над 85 хил. км. е водопреносната и канализационна мрежа в България, която трябва да бъде проверена от КЕВР. Въпросът е, дали 8-те служителя, с които разполага регулатора ще се справят с тази задача.


От Българската водна асоциация поискаха КЕВР да оценява ВиК дружествата всяка година вместо на 5, за да има контрол как операторите се справят с най-сериозните проблеми в сектора.

Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите: Тези проблеми са свързани с остарялата инфраструктура, качеството на материалите, които се използват и влагат във водната инфраструктура. Ако използваме некачествени материали, правим допълнителни разходи после за отстраняваме на аварии.

Според гражданите, не само КЕВР трябва да се ангажира с водните проблеми.

Според шефът на ВиК- Варна, където загубите са над 64% е необходима подмяна на цялата мрежа, но за целта са нужни време и средства.

Валентин Вълканов, директор на ВиК- Варна: По-голяма част от водопроводите са изграждани в периода 70-80-те години, те са главно от стомана голям диаметър, вече трябва да се подменят. Няма и такава възможност да бъде изградена такава мрежа веднага и неотложно.

Според разпореждането на прокуратурата, КЕВР трябва да провери и тръбопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, но създават предпоставки за аварии и загуби на води.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съвет обсъжда многогодишната финансова рамка на Евросъюза
Европейският съвет обсъжда многогодишната финансова рамка на Евросъюза
Учени категорично отхвърлиха теорията за лабораторен произход на коронавируса
Учени категорично отхвърлиха теорията за лабораторен произход на коронавируса