Евростат: Българите дават най-много пари за интернет и телефон

Българите са тези, които отделят най-много средства от бюджета си за интернет и телефон сред жителите на Европейския съюз. Това показват данните на Евростат за 2016 година. Обратно - на последно място в Европа сме по харченето на пари за дрехи и обувки.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Оператор: Мирослав Милков
19:31, 14.12.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Сметките за парно, ток и вода гълтат най-голяма част от доходите на българина- 19 процента. Според данните на Евростат следващият голям разход от 17 на сто е за храна.Чак тогава следват парите за гориво, алкохол, цигари и обзавеждане на дома.

Когато битието на българина обаче бъде сравнено с това на европееца се вижда, че той е първенец в Европа по парите, които отделя за комуникации и че явно е пристрастен към интернет и телефона си. За това той дава цели 4,8 % от средствата си.

Освен че обича да ползва интернет и телефон средностатистическият българин често се качва и на обществения транспорт. В челото на Европа сме по отделени средства за това перо - 4,7 на сто от семейния бюджет. По този показател сме изпреварени само от съседите гърци.

По повечето от дванайсетте вида разходи, определени от Евростат страната ни се намира във втората половина на таблицата, т.е. харчим по-малко.

Българинът харчи най-малко в Европа за дрехи и обувки- за това даваме едва 3,2 на сто от бюджета си. По-малко пари в сравнение с европейците отделяме и за поддръжка на автомобила си, и за посещение на заведения. Много по-рядко си правим и различни застраховки.

Като изключим крайностите, в които е първенец или аутсайдер, българинът е в златната среда и не се отличава много от европейците по отделените пари за алкохол и цигари, за гориво, за обзавеждане на дома и за пътувания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Автомобили стоят с години на паркинга на Терминал 2 на Летище София
Автомобили стоят с години на паркинга на Терминал 2 на Летище "София"
Драгомир Стойнев за дебата по вота: Това, което се случи, е скандално
Драгомир Стойнев за дебата по вота: Това, което се случи, е скандално