НОВИНИ

Висока безработица в малките населени места у нас, отчете Евростат

България продължава да е с най-голяма разлика в заетостта между градовете и селските райони в Европейски съюз. Това показват данните от последното изследване на Евростат. Страната ни е и на второ място в Евросъюза по дял на градското население в активна възраст, което остава в риск от бедност, въпреки по-високата заетост в последните години.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:06, 09.08.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Според последните данни от годишното изследване на Евростат през 2016 г. в страната ни е било заето 73,7 на сто от населението в българските градове и едва 57,4 на сто от населението в селата.

Оказва се, разликата от над 16 пункта е без аналог в ЕС, като причината за това ниската заетост в селата. Все пак се наблюдава тенденция на все повече българи, които живеят в малки населени места, но работят в по-големи близконаселени места.

Явор Алексиев, икономист, Институт за пазарна икономика: Тази разлика от 16 проценти пункта е най-голямата, която имаме от години.

Основна прична за тази разлика, според икономиста Явор Алексиев е лошата инфрастуктруа на мното места у нас, която пречи на трудовата миграция.

Явор Алексиев, икономист, Институт за пазарна икономика: И второ е липсата на големи центрове, които да привличат всекидневни трудови мигранти. Това са хората които от Перник да речем всеки ден идват да работят в София, такъв тип хора, които са нещо като „пчелички на иконимиката“, те успяват да постигат естествено сближаване на разликата между регионите, пътувайки до работното си място всеки ден.
;

И като харчат заплатата си в слабонаселените места, създават работа на други. Всекидневните трудови мигранти у нас са малко над 400 хиляди.

Явор Алексиев, икономист, Институт за пазарна икономика: Което звучи като голяма цифра, от близо 3 млн. работещи, това обаче не е чак толкова впечатляващо, трябва да стане в повече тази трудова миграция за да може по-слабо населените места да постигнат по-високи доходи.

През последните две години специалистите отчитат подобрение на ситуацията в селата, но разликата с рекордната заетост от 2008 г. остава близо 10 процентни пункта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дезинфекцират 1200 контейнера в Плевен
Дезинфекцират 1200 контейнера в Плевен
Ямболското село Бояджик остава без вода в летните жеги
Ямболското село Бояджик остава без вода в летните жеги