Евтаназията на добитък заради чума продължава, животновъдите ще бъдат обезщетени

Под засилена полицейска охрана втори ден в община Болярово ветеринари умъртвяват овце и кози заради открития вирус на чума по дребните преживни животни.Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че от следващата седмица започва изплащането на обезщетения, но източникът на заразата все още не е категорично установен.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Светлозара Казасян
19:30, 13.07.2018
5761
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Както останалите животновъди от Шарково, Тодорка Петрова ще загуби поминъка си заради заразата.

Тодорка Петрова: 160 животни са с яренца. За мен са хубави животни и аз си ги обичам като мои деца!

Преди да дойде ред на личните стопанства като това на Тодорка, ветеринарите започнаха с умъртвяването на близо 1000 овце от две големи ферми. Едната е на Димитър Панайотов.

Димитър Панайотов: Tози обект го създавам вече 10 години. Аз в семейството не съм спал. Там лягам, там ставам. Там ми е всичкото. Той не ме пуска да си вляза в обекта.

Обезщетенията в първите две огнища в селата Кости и Воден ще се изплащат от понеделник. В двете села досега са умъртвени почти 2000 животни.

Министърът на земеделието обеща възможно най-бързо да се направи оценка на загубите и в община Болярово, където днес продължава евтаназията.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Говоря за средна цена около 225 лева на животно, на овца, а под неселекционен контрол обезщетението, което очаквам, е около 150 лева на овца, което са абсолютно разумни цени.
;

Животновъдите ще бъдат компенсирани и с минимална помощ в размер на 25 лв. за овце и кози майки. Пред депутатите министър Порожанов направи предположение, че причина за заразата в Странджа е нелегална търговия с животни - въпреки че вътрешният министър го уверил, че по оградата с Турция няма пробойни.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Да си го кажем направо, това е информация, която получавам и от самите овцевъди - така нареченият джамбазлкък, именно нелегално вкарване на животни, защото от другата страна са с малко по-ниски цени, съществува.

Заради огнищата на заразата в Румъния всички автомобили, които влизат у нас през Силистра, се дезинфекцират. Конфискуват се и храните от животински произход, които туристи или шофьори на ТИР-ове носят. Свиневъдните комплекси в силистренско са три.

Себахатин Халид, директор БАБХ - Силистра: От две седмици огнища имаме в Констанца и в Браила. И това вече е тревожно за нас, защото само Констанца е само на 120 км.

В Русенска област започна разяснителна кампания сред ловците - как да различават болните диви прасета, тъй като те са най-сериозните разпространители на чумата.

Николай Ненов - началник отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ - Русе: Русе е рисков регион, освен от много свинекомплекси, които имаме… Рисково е, че ние сме гранични с Шумен и Бургас, където се отглеждат източнобалкански прасета, които са свободни, и имат контакт с дивите.
;

Друга превантивна мярка е периодичното почистване на пътя Русе-Мартен след граничния пункт Дунав мост, където чакащите шофьори изхвърлят боклуците си.

В понеделник у нас пристигат експерти на Европейската комисия, които ще оценяват мерките, които българските власти предприемат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Работодателите не очакват инфлация след влизането на България в еврозоната
Работодателите не очакват инфлация след влизането на България в еврозоната
Подготовка за срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки
Подготовка за срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки