НОВИНИ

Фейсбук и Кеймбридж Аналитика в скандал с лични данни на над 50 млн. души

Време ли е да изтрием Фейсбук профилите си? Това се питат все повече хора на фона на шумния скандал около социалната мрежа. Причината - разкритията за неправомерно използване на личните данни на над 50 милиона потребители. Според медиите те са използвани от базираната в Лондон консултантска компания "Кембридж Аналитика" за политически цели. Заради скандала напусна директорът по сигурността на Фейсбук, а основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг е призован от британския парламент да предостави доказателства, че посочената фирма е използвала данните. Британският комисар по защита на информацията иска съдебна заповед за претърсване на офисите на "Кембридж Аналитика".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:55, 20.03.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Една сензационна история с елементи на психологическа манипулация и злоупотреба с лични данни - това е един от коментарите за случващото се през последните дни. Вчера ви разказахме как през 2014 година около 270 000 души се включват във викторина в социалната мрежа какъв тип личност са. Така Фейсбук стига до личните им данни, а поетапно и до тези на техни приятели. В крайна сметка се оказва, че с помощта на социалната мрежа, консултантската компания "Кембридж Аналитика" разполага с данните на около 50 милиона потребители.

Твърде се, че те са профилирани и са получавали проТръмп послания, защото базираната във Великобритания фирма работи за Доналд Тръмп. Това събиране на информация обаче не е насилствено или неявно и говорим за доброволно, но не и неволно участие на потребителите. Това е мнението на IT специалиста Христо Ласков. Според него схемата с викторините и тестовете е стара колкото Фейсбук. Но през последните години платформата е направила много промени, за да гарантира, че събраната информация не се използва от трети лица или неправомерно.

;

Най-често събраните данни се използват с търговска и политическа цел. Ласков е категоричен, че в конкретния случая Фейсбук няма никаква бизнес изгода от това да предлага данните на трети лица. Но третите лица в случая "Кеймбридж Аналитика", които твърдят, че са унищожили дискредитираните и неправомерно получени данни, имат такава изгода, защото реално това е бизнесът им - а в днешно време - навременната информация е най-ценният актив, подчертава Ласков.

От началото на скандала Фейсбук е загубил около 40 милиарда от пазарната си стойност. Истината е обаче, че с влизането си във Фейсбук и в мрежата изобщо, ние подписваме декларация за общите условия за ползване и се съгласяваме с тях. От нашата интелигентност като потребители зависи как, кой и защо ще има достъп до данните ни и какъв ще ефектът на виртуалния върху реалния ни живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флаговете на България и Италия вдъхновяват изложба в НХА
Флаговете на България и Италия вдъхновяват изложба в НХА
Ринго Стар беше удостоен с рицарско звание в Бъкингамския дворец
Ринго Стар беше удостоен с рицарско звание в Бъкингамския дворец