НОВИНИ

​Отново бедствено положение в община Камено

Пет къщи в село Трояново са наводнени след проливните дъждове. Другата критична точка е в село Полски извор, където река Маладжийско дере има опасност да прелее.

bnt avatar logo
от Юлиана Шопова
15:47, 20.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Хората от община Камено все още не могат да се съвземат от наводнението през октомври, когато десетки домове бяха разрушени от приливната вълна на скъсала се язовирна стена. Няколко месеца по- късно домовете на хората отново са под вода. Семейство Стоянови цяла сутрин се опитва да отводни къщата си, а щетите са големи.

Мирчо Стоянов: На 20 дни се наводнявам, след като има голям дъжд. Имам много мизерии. Двете коли се наводниха, пералня, хладилник, фризер всичко замина на кино.

Причината при всеки дъжд да се наводняват домовете на хората е липсата на канализация, която за оттичане на водата.

Андон Николов - кмет на село Трояново: Тази канализация със собствени средства общината се помъчи малко да я направи долу- горе един основен ремонт, който допринесе добро, защото водата се спря до половината.

Канализация обаче не може да поеме цялото количество вода при един проливен дъжд и затова домовете на хората постоянно се наводняват.

Андон Николов - кмет на село Трояново: Тъй като тази вода където идва от входа на селото от двете страни идва тъкмо до центъра и залива целите къщи тука.

Критично остава новото на река Маладжийско дере в село Полски извор. Експертите на постоянно го следят и при нужда имат готовност да евакуират хората от селото.

;

Проливният дъжд паднал през нощта в района на Карнобатско рязко вдигна нивото на река Русокастренска. Над село Детелина се намира и първият от каскадата язовири, които също са били препълнени. През нощта водата заляла част от улиците на селото.

Галина Ангелова - кмет на с. Детелина: Цялото ни село е залято с вода, но в момента няма опасност за хората.

В село Сърнево рано сутринта докарали чували с пясък и преградили достъпа на реката до най-застрашените къщи. Те се намират в най-ниската част на селото и тук се събират водите от изпускателя на язовира и река Русокастренска.

Стойко Ненчев: Тука преградихме и вече чакаме да се оттегли водата. Доста пъти идва, ей до там идва, където са чувалите.
Благой Грозев: Да не става по-голямо, това е цялата работа. Да не скъса някой язовир, че отидохме тогава.

Арендаторът на язовирите е уверил кметовете на двете села, че водата се изпуска контролирано и няма опасност от приливна вълна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високи нива на язовирите в Карнобатско, няма опасност за населението
Високи нива на язовирите в Карнобатско, няма опасност за населението
​Румен Радев: Израел би имала интерес да инвестира във високите технологии​
​Румен Радев: Израел би имала интерес да инвестира във високите технологии​