НОВИНИ

Свлачище в родопското село Плетена се активизира заради проливните дъждове

Свлачище в родопското село Плетена се активизира заради проливните дъждове през последните дни. Заради движението на земните маси, къщите в района продължават да се напукват и да застрашават живота на хората. 1 милион и 400 хиляди лева са необходими за укрепване на опасния участък. От Община Сатовча очакват сумата да бъде потвърдена от министъра на регионалното развитие, за да започнат укрепителни дейности.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
12:15, 20.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Изключително обезпокоителна е ситуацията в село Плетена, където четири дни, по думите на кмета Арбен Мименов, не е спряло да вали. Има много напукани къщи - в една от тях обаче семейството продължава да живее. А през пътя минават всеки ден и учениците, и децата от детската градина в селото, с риск за живота си.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча: Изключително сме обезпокоени. Особено последният месец снегове, дъждове, различни температурни амплитуди. Това изключително много влияе на свлачището. Имаше преди два - три дни експерти от Геозащита - Перник, които се произнесоха много притеснително. Веднага информираха МРРБ и общината с доклад. Ние също сме реагирали пред министър Нанков и мога да кажа, че министъра не е политик, а човек, който си разбира от работата и скоростно реагира. Дори днес имам информация, че се подготвя окончателно споразумение, утре ще имаме вече информация. И съм почти 99% сигурен, че средствата ще дойдат и трябва всяка минута да се възползваме от това, да започне работа по укрепване на целия терен.
А що се отнася до въпроса дали има евакуирани хора - има, има издадена заповед. Хората пред мен казват, че я спазват, сега не знам вечерта дали идват или не, през деня не посещават къщата.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят Смолян - Мадан ще остане затворен близо половин година
Пътят Смолян - Мадан ще остане затворен близо половин година
Опашка от ТИР-ове на Хаинбоаз
Опашка от ТИР-ове на Хаинбоаз