НОВИНИ

Фейсбук страница изобличава нередности на пътя

Една Фейсбук страница, в която можете да качвате видеа с нарушения по пътищата на България. Въпреки, че се казва "Шофирай с камера" там могат да се изпращат и клипове от телефон, от пешеходци, а единствената цел е да се намали броят на безразсъдните шофьори по пътя. Това е кампания на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, които се грижат изпратените клипове да стигнат до КАТ.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
07:18, 11.03.2016
Чете се за: 01:51 мин.
У нас
;

Във Фейсбук страницата "Шофирай с камера" можете да видите фрапиращи видеа на нарушения на пътя, заснети от шофьори с камери на колата си. Всеки водач на автомобил, който е заснел провинение на пътя може да го качи в социалната мрежа, а след това от Българската асоциация на пострадали при катастрофи ще го придвижат към КАТ.

;

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Тези камери констатират всички видове нарушения без превишена скорост.

Провинения като неправилно изпреварване, пресичане на червено или казано по друг начин - всичко, което е видимо с изключение на превишена скорост, тъй като камерата няма радар.

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Идеята на тези камери е нарушителите да знаят, че всеки един момент могат да бъдат засечени. Да не разчитат само на известните камери на Пътна полиция. Гражданите да осъществяват контрол и самоконтрол върху останалите участници.

Вие във вашата Фейсбук страница събирате подобни клипове. Какво правите после с тях?

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Благодарение на КАТ "Пътна полиция" в София и Национална пътна полиция сме опростили процедурата в интерес на хората. Ние ги предоставяме на "Пътна полиция", която от своя страна санкционира пътните нарушители. Единственото условие е този, който е подал сигнала и видеото....да има връзка с него, за да може той да попълни онлайн една декларация.

Важно е в клипа ясно да се вижда регистрационният номер на нарушителя, за да може да бъде санкциониран от КАТ.

С тази инициатива гражданите не изземват ли функциите на органите на реда?

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Не, напротив. Гражданите са в помощ на органите на реда. Единствено и само пътна полиция може да санкционира, а гражданите проявяват гражданска съвест и доблест.

До момента чрез страницата "Шофирай с камера" са събрани около 800 клипа.

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи: От тези 800 клипа може би половината от хората се съгласяват да свидетелстват. От тази половина половината - 25% от всички - имаме санкционирани нарушители.

От толкова много видеа един се е откроил, въпреки че е често срещана гледка - развълнувани абитуриенти, излезли до кръста през шибидаха на автомобил в движение.

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Много често за съжаление имаме навлизане в насрещното, минаване на червен светофар, минаване на спусната бариера, за забраненото паркиране няма да говоря. Неправилното изпреварване и минаването на червен светофар за съжаление са често срещани случки при нашия трафик.

Цените на камерите започват от 250 лв., а стимулът засега е единствено будното гражданско съзнание.

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Аз много разчитам, че рано или късно българските застрахователи ще проумеят, че такъв тип устройства са в интерес на сигурността на хората и ще предложат чуждия модел - когато ще дават икономически стимул на хора, които притежават такива камери, които документират самите нарушения.

А голямата надежда е, че така ще се намали броят на безразсъдните шофьори по пътищата на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Кубрат Пулев пред БНТ за спасението на момчето след побоя в Студентски град
Кубрат Пулев пред БНТ за спасението на момчето след побоя в Студентски град
Ексклузивно в Панорама: режисьорът Тед Кочев
Ексклузивно в "Панорама": режисьорът Тед Кочев