НОВИНИ

Филмът "С лице надолу" със сюжет за трафика на жени

Изкуството провокира разговор за наболелите проблеми в обществото. Филмът "С лице надолу" на режисьора Камен Калев беше повод за дискусия, свързана с трафика на жени. Защо след всички усилия на институциите и неправителствения сектор проблемът продължава да съществува и какво стои зад зловещите истински истории от филма, вижте в следващия репортаж.

Айше Сали
от Айше Сали
21:02, 16.10.2016
5855
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Филмов сюжет за обикновените зрители и страховита реалност за момичетата в ромските махали. Трафикът на хора - омагьосаният кръг, затворен от безизходицата и участник в него, осмелил се да разкаже историята, вдъхновяват филма на Камен Калев - "С лице надолу". В главната роля е френският актьор Мелвил Пупо, а ролята на 16-годишна проститутка изиграва 16-годишната Сехер Небиева.

Камен Калев, режисьор: Мен ме трогнаха тези хора, тази среда, този герой и там съм вложил моите услия като автор - да разгледам всички гледни точки, да изградя някакъв автентичен свят, така както съм го видял и по този начин да въздействам.
Марияна Кацарова, председател на фондация "Общество за справедливост": Дискусия като днешната е много спешна да бъде проведена. Не само еднократно, но и да започне разговор в обществото. Защо ли? - Защото никой не е застрахован да стане жертва на трафик.

По данни на ООН всяка година между 2 и 4 милиона души стават жертва на трафик. В 80% от случаите става дума за сексуална експолоатация. Никой не знае колко точно са пострадалите. България обаче е на челните места в Европа.

- В цял свят много хора правят много пари от продажбата на жени и деца. Но истината е, че в целия пъзел са не само страните, от които произхождат жертвите, но и страните, където самата експлоатация се случва.

Подреждането на този пъзел не завършва, а започва с липсващите парчета. Липса - на възможност да получиш по-добро образование, за да имаш работа. На ценности, за да различаваш доброто от лошото. На избор, за да избягаш от омагьосания кръг. Защото трафикът е бизнес, от който някой печели милиарди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди демонстрираха в Париж срещу еднополовите бракове
Хиляди демонстрираха в Париж срещу еднополовите бракове
Японска фиеста в Ларгото на София
Японска фиеста в Ларгото на София