НОВИНИ

Финал на археологическото лято на Перперикон с нови открития в античния град

Тази година екипът на проф. Николай Овчаров разкри голям некропол от X-XII век в близост до голямата базилика, която беше открита при разкопките преди 4 години.

bnt avatar logo
от БНТ
16:01, 28.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Само през последните няколко дни на Перперикон са разкрити нови 60 гроба, датирани от X-XII век. Те са изключително добре оформени, а единият от тях е уникален за този период.

проф. Николай Овчаров: Аз лично не знам аналогия на такъв погребален обред. Става дума за християнско погребение, под което или по-скоро то е сложено върху питос или върху една голяма делва. В античността действително има такива, но през X-XII век на мен не ми е известно.

В новооткрития некропол археолозите попадат на доста ценни предмети.

проф. Николай Овчаров: Имаме няколко десетки кръста, бронзови кръстове, накити, украшения различни и т.н. Особено един от тях е много интересен, защото става дума за бронзов реликварий, двустранен с образите на Богородица и Христос. В него има прашец разложен, който най-вероятно е от мощите на светец.

Тази година се навършват 2 десетилетия от началото на разкопките на античния град Перперикон. Той има 7-хилядолетна история, която започва от каменно-медната епоха.

проф. Николай Овчаров: Той започва като едно голямо светилище, по-късно през Средновековието е голям град, за който през XIII-XIV век воюват и България, и Византийската империя, но най-главното е, че той е голям култов център.

Перперикон продължава да привлича и все повече туристи. В момента той се нарежда сред най-посещаваните забележителности в България заедно с Царевец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вулканът Стромболи в Италия се активизира
Вулканът Стромболи в Италия се активизира
Десетки загинали при бомбена атака срещу нощен клуб в Мексико
Десетки загинали при бомбена атака срещу нощен клуб в Мексико