НОВИНИ

Събират милиарди долари помощ за пострадали от войната в Сирия

Близо 70 държавни лидери, министри и ръководители на международни организации от цял свят се събраха на конференция в Лондон. Целта на форума е събирането на милиарди долари помощ за пострадали от войната в Сирия. Парите ще се използват и за подпомагане на съседните на Сирия страни, които са подложени на огромен бежански натиск. България участва с 400 хиляди евро.

Владислав Велев
от Владислав Велев Борислава Инджиева
17:06, 04.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Според ООН за пряка помощ за пострадалите от войната са необходими почти осем милиарда долара, а още един милиард трябват за подпомагане на съседните на Сирия държави. Турция иска още помощ, за да се справи с притока:

Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция: 60 до 70 000 души от лагерите в северната част на Алепо се придвиждавт към Турция в момента. Сега мислите ми не са тук, в Лондон, а на нашата граница - къде да настаним тези нови хора, които идват от Сирия?

Нуждата от още средства е спешна.

Идеята е парите да се използват главно за образование на сирийски деца както в родината им, така и в съседните страни. Те ще се използват и за осигуряване на по-добри здравни грижи.

Събирането на тази огромна сума не е непосилно, но са необходими общи усилия. Европейският съюз обеща да участва с над три милиарда долара, през следващите четири години Великобритания ще предостави над 3.5 милиарда, Гермния само за тази година е обещала един милиард. Още пари бяха обещани от лидерите на 60 държави и десет банки и международни организации. България участва с 450 хиляди долара.

Конференцията няма да реши проблема, но е стъпка към обединяване на усилията за облекчаване живота на пострадалите от конфликта.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ако всички работим заедно, ако всеки изиграе своята роля, това ще е ден на надежда. Надежда за тези, които страдат от ужасни нападения. Тук няма да заместим необходимия политически процес, но можем поне да допринесем с човечност и надежда.

Сумата, която трябва да се събере, е толкова голяма отчасти заради това, че на подобна конференция миналата година бяха обещани почти три милиарда долара, но досега от тях са събрани по-малко от половината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова модерна Клиника по урология в столичната онкология
Нова модерна Клиника по урология в столичната онкология
Новините в 100 секунди на 4 февруари
Новините в 100 секунди на 4 февруари