НОВИНИ

Георги Чолаков ще оглави Върховния административен съд

Георги Чолаков ще оглави Върховния административен съд за следващите 7 години. Със същия брой гласове и почти без дебат - новият Висш съдебен съвет повтори избора на предишния. До прегласуването се стигна, след като държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на Чолаков. След днешното решение съветът ще изпрати повторно предложение до държавния глава, което по Конституция той няма право да върне и трябва да издаде указ за назначаването на Чолаков.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова Тихомир Игнатов
19:35, 19.10.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Нов съвет и нови 20 гласа за Георги Чолаков. Само 4-ма бяха против. Той обеща да наложи съдийското самоуправление, като се допитва до колегите си за важните решения.

Георги Чолаков - избран за председател на ВАС: Аз съм тяхна номинация. Те са моите криви огледала, в които аз всеки ден се оглеждам. Те ще ми казват къде греша и къде не. Смятам, че заедно можем да постигнем много.

Подкрепата от съдиите във ВАС беше сред аргументите "за" Чолаков. А също - че се е представил убедително и има капацитет и воля да изпълни амбициозната си програма.

Красимир Шекерджиев - член на ВСС: Аз бих гласувал за избора на г-н Чолаков, силно надявайки се колегите да са направили верен избор, доколкото го познават и силно надявайки се, това което той каза, ако бъде избран - да бъде изпълнено.
Цветинка Пашкунова - член на ВСС: Подкрепата обаче на колегите, която е афиширана, трябва да бъде ценена ведно със всички факти и обстоятелства, очертаващи професионалните и нравствени качества на кандидата.

Пашкунова и другите, които защитиха отрицателния вот - възразиха срещу процедурата и липсата на възможност за проверка, която да разсее всички съмнения около имотите на кандидата. Посочиха също, че той е част от предишното ръководство, към което има доста критики. Преди гласуването Чолаков отговори на въпроси от съвета, включително за 10-те имота край Балчик, които е придобил чрез цесия, когато е бил нотариус.

Атанаска Дишева - член на ВСС: По мое виждане това би представлявало заобикаляне на закона - дали вие сте ги ползвал и дали ви е известно дали вашия прехвърлител по договора ги е ползвал?
Георги Чолаков: Да, ползвам ги след това, след 2011-та и не считам, че това е заобикаляне на закона, казал го е ВКС в прав текст много пъти. Аз считам, че със сключването на тези договори аз не съм нарушил нито закона, нито някакви морални норми.

Георги Чолаков има 25 години юридически стаж, от които 10 като съдия. 2 пъти е напускал системата - първия път става адвокат, втория - нотариус. Във Върховния административен съд идва през 2012-та с конкурс. След малко повече от година - става ръководител на отделение, а миналата седмица и заместник-председател. Очаква се Чолаков да смени Георги Колев през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Китайски компании ще инвестират в нов логостичен център край Пловдив
​Китайски компании ще инвестират в нов логостичен център край Пловдив
Шумът е основният проблем за софиянци
Шумът е основният проблем за софиянци