НОВИНИ

Създателката на "Со Индипендънт": Холивуд протяга ръце към независимото кино

И Холивуд вече протяга ръце към независимото кино, то даже има много сериозна публика и финансиране и вече е даже по-търсено от продукциите на Холивуд, каза създателката на "Со Индипендънт" Жана Караиванова.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 19.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Фестивалът ще покаже хора, които ще станат известни утре. Показваме филми, които се номинират през ноември в Америка, надяваме се да имаме фаворит на фестивала, добави тя.

Караиванова определи филмите, които ще бъдат показани, като социални и много близки до българите.

Жана Караиванова, създател на "Со Индипендънт": Сякаш американското, европейското и българското кино се сближават. Усеща се особено напрежение от неяснотата, от момента, в който живеем. Опитваме се да запазим самообладание, докато отвътре всичко кипи. Една от темите е именно тази. Тези филми дават някакви отговори.

Караиванова разказа и как са избирани филмите тази година:

Жана Караиванова, създател на "Со Индипендънт": Фестивалът започна като голям риск, този път не сме канили артистите, а всеки от цял свят подаваше заявление, а ние трябваше да оценим и да приемем филмите. Получихме стотици заявления. Ще има широка палитра от независими филми от цял свят - Израел, Америка, Русия и България. Ще имаме много гости, които ще представят филмите си. Тези филми са почти винаги премиерни и са само част от фестивала.

Създателят на фестивала у нас отличи един от филмите - "Място има за всички" , чийто продуцент е Мртин Скорсезе.

Много красив и трогващ филм, каза тя и обясни, че независими филми не значи, че нямат финансиране, а че са финансирани не от Холивуд, а от друго място.

Осмият "София индипендънт филм фестивал" започва на 26 октомври и продължава до 5 ноември. Прожекциите са в Дома на киното, кино "Люмиер Лидл", "Одеон", Г8 и "Евро синема". Фестивалът е започнал и сега се провежда в Ню Йорк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелецът от столичния квартал Лозенец с обвинение
Стрелецът от столичния квартал "Лозенец" с обвинение
Огромно дърво падна върху фасадата на хотел в Хисаря
Огромно дърво падна върху фасадата на хотел в Хисаря