НОВИНИ

Над 90 филма са в програмата на oсмия "София индипендънт филм фестивал"

Над 90 пълнометражни, документални, експериментални, късометражни и VR филми са в програмата на Осмия "София индипендънт филм фестивал", който ще се състои от 26 октомври до 5 ноември. Прожекциите са в Дома на киното, кино "Люмиер Лидл", "Одеон", Г8 и "Евро синема".

филма програмата oсмия софия индипендънт филм фестивал
bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 19.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Филмите са избрани между стотици заглавия от цял свят, каза инициаторът и директор на фестивала актрисата Жана Караиванова.

Тя отбелязва, че "Со Индипендънт" се развива - започнал като форум на американското независимо кино, вече е международен - с филми от цял свят, включително и български, и с конкурсни програми.

"Со Индипендънт" има и практическа насоченост. Това намира израз в избора на членовете на журито - продуценти и програматори на фестивали, които ще имат срещи с български режисьори и продуценти, търсещи партньори за копродукции, допълва Жана Караиванова.

Чуждестранните членове на международното жури са програмният селекционер на Independent Filmmaker Project Габриеле Каполино, Шрути Гангули, продуцирала филмите на актьора Джеймс Франко "Йосемити" и "Цветът на времето", работеща сега с Киану Рийвс, и Лорен Хамъндс - програмен селекционер на нюйоркския "Трайбека филм фестивал" и директор на дигиталната секция на фестивала "VR Arcade".

Изявени наши кинематографисти ще оценяват филмите заедно с чуждестранните си колеги - продуцентите Мартичка Божилова и Евтим Милошев, Севда Шишманова, програмен директор на БНТ 1, проф. Божидар Манов.

Единственият български филм в игралния конкурс - "И после светлина" на Константин Божанов, ще излезе по екраните в края на тази или началото на идната година, информира продуцентът Мила Войникова.

Сред 10-те заглавия от цял свят в надпреварата са също продуцираният от Мартин Скорсезе "Място има за всички", с награда за сценарий от "Трайбека", и "Аляска в рокля", с номинация за режисура от Нюйоркските награди "Готъм".

Петнайсет български проекта за игрален филм са класирани за конкурсната сесия на 30 октомври. Победителят ще получи наградата "Дани Лернер" на "Ню Бояна филм студиос" - 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на снимки. Конкурсът се организира за втори път в рамките на "Со Индипендънт", припомнят от Киноцентъра.

Много интересни са и чуждите, и българските документални филми в конкурса, според Стефан Иванов - поет и драматург, член на журито в тази секция, заедно с режисьора Павел Веснаков и актрисата Жорета Николова.

Фестивалът включва още извънконкурсна програма в рамките на "София Спорт филм фестивал", нискобюджетно и експериментално кино от цял свят. Голяма част от филмите ще бъдат представени от своите режисьори и продуценти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граничният пункт на Малко Търново вече е отворен за движение
Граничният пункт на Малко Търново вече е отворен за движение
С Главното мюфтийство не са обсъждани промените в Закона за вероизповеданията
С Главното мюфтийство не са обсъждани промените в Закона за вероизповеданията