НОВИНИ

Германия ще орязва помощите за европейци

Германското правителство одобри законопроект, според който чужденци от Евросъюза, които пребивават в страната, ще имат право на помощи за безработни и на социални помощи едва след петгодишен престой. Тази промяна засяга десетки, ако не и стотици хиляди българи.

bnt avatar logo
от Александър Андреев
19:01, 12.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Социалните помощи в Германия са очевидна примамка за хора от по-бедните европейски страни, тъй че целта e да се ограничи тази им несвойствена функция. Нека да уточня обаче, че решението се отнася единствено до онези хора, които никога не са работили в Германия, тоест - не са придобили право на помощи. Законопроектът коригира сегашното положение, в което - според едно решение на социалния съд - право на помощи се придобива само след шест месеца престой в Германия. Социалната министърка Андреа Налес го формулира така: „Който живее, работи и плаща в социалните каси в Германия, има право и да получава пари от нашата социална система."

Тези мерки определено са свързани с притока на бежанци към Германия. В едно интервю министърка признава, че покрай бежанците германските общини вече са достатъчно натоварени с допълнителни разходи. В същия контекст Налес настоява още за общоевропейско решение за координиране на националните социални системи.

Според новата уредба безработни чужденци от държави в ЕС, ще получават в продължение на един месец храна и подслон в Германия, а може да им бъде осигурен и кредит за пътуване обратно към родината им. Нека да припомня, че според статистиката през януари тази година общо 440000 чужденци от ЕС са получавали социално помощи в Германия. Най-многобройни са поляците - 92000 души. Следват ги италианците и българите - съответно 72000 и 71000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Укрепват или санират оградата на затвора в Пловдив?
Укрепват или санират оградата на затвора в Пловдив?
Варненци си искат “Топлата вода”
Варненци си искат “Топлата вода”