НОВИНИ

Проф. Вихра Миланова: Докато съдът не се произнесе, оставам ректор

Продължават скандалите, които тресат Медицинския университет в София. Професор Вихра Миланова твърди, че продължава да е легитимен ректор, въпреки решението на проведеното вчера Общо събрание на университета да бъде отзована. На извънредна пресконференция тя заяви, че докато съдът не се произнесе, остава на поста си. Вчера Общото събрание при закрити врата и засилени мерки за сигурност свали професор Миланова от поста и избра на нейно място професор Виктор Златков.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:17, 12.10.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Професор Миланова съобщи, че още преди провеждането на вчерашното, скандално по думите й събрание заради нарушения на процедурата по организирането му, са подадени жалби, с които се образува съдебно дело и се спират всички решения на това Общо събрание. Миланова и нейни колеги съобщиха, че не всички членове на Общото събрание са присъствали на гласуването. Нещо повече - в него участвали хора, които не са членове и е имало засилена охрана, осигурявала строг пропусквателен режим.

Проф. Вихра Миланова - ректор на Медицинския университет, София: Видях едни хора умислени, затворени. Хора, които явно взимат решенията под натиск. Това беше финалът на едномесечен активен натиск, който беше оказван върху преподавателите, работещи в Медицинския университет. Той предизвика страх.

Проф. Миланова допълни, че към нея са отправяни множество лични нападки и различни заплахи. Тя категорично отхвърли твърденията,че е спряла обществени поръчки. Опроверга и информацията, че нямало достатъчно кандидат-студенти за Медицинския университет. Напротив - тази година били записани повече студенти и капацитетът бил надхвърлен. Колеги на Миланова също коментираха вчерашното Общо събрание.

Доц. Костадин Ангелов - директор на Александровска болница: Аз не получих покана за Общото събрание на Медицинския университет, въпреки че съм законен негов член. Не получиха покани и много други негови членове... По много позорен и грозен начин вчера бях отстранен от Общото събрание.
Д-р Александър Заимов - зам.-председател на Столичната лекарска колегия: Ако толкова много хора смятат, че проф. Миланова е калпав ректор и искат да я отстранят, можеха да изчакат всичко да бъде законно. Аз не можах да разбера точно греха на проф. Миланова.

Избраният вчера ректор на Медицинския университет-проф. Виктор Златанов, въпреки настойчивите ни опити, не беше открит за коментар.

Министърът на образованието Меглена Кунева се ангажира с проверка на начина, по който е проведено Общото събрание - с охрана и при заключени врати, което тя определи като неприемливо. Окачестви случващото се като вътрешна борба, в която по закон министерството няма право да се намесва, но това не пречи да се направи проверка на общо основание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една жена загина при катастрофа на Околовръстното шосе в София
Една жена загина при катастрофа на Околовръстното шосе в София
Протестът на миньорите от рудник Бабино продължава
Протестът на миньорите от рудник "Бабино" продължава