НОВИНИ

Гласуваха на първо четене по-голям контрол върху частните съдебни изпълнители

С единодушие народните представители приеха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс. Те предвиждат по-голяма защита на длъжниците в изпълнителното производство, в което участват частни съдебни изпълнители, банки и монополи. До законопроектите се стигна след упоритото настояване на омбудсмана Мая Манолова и след вчерашната ѝ среща по темата с премиера Бойко Борисов.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:50, 07.07.2017
Чете се за: 00:17 мин.
У нас

Част от промените предвиждат възможност длъжникът да спира изпълнението и се изключва възможността банките да се снабдяват привилегировано със заповед за незабавно изпълнение.

Дава се възможност за обжалване на оценката на вещта при публична продан. Предвиждат се 3 призовавания на длъжника на постоянен и настоящ адрес, като поне едно от тях да бъде в почивен ден. Предлага се и сборът на таксите по изпълнението да не надвишава размера на задължението.

И още - предоставя се възможност на длъжника доброволно да се издължи, като се намали размера на първоначалната доброволна вноска от 30 на 20 процента от задължението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашка за новите пенсии пред Централната поща в Пловдив
Опашка за новите пенсии пред Централната поща в Пловдив
Офис на открито в центъра на София
Офис на открито в центъра на София