Полк. Димитър Стоянов: Доставката на F-16 би отнела 5-6 години

Противопоставянето между институциите не е в полза на българското общество. Няма как обаче да има компромис в борбата с корупцията, в борбата за по-високи доходи и за ликвидиране на социалното неравенство. Това коментира в "Още от деня" главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов.

от БНТ
18:42, 11.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според него президентът и останалите институции са обединени по национално значимите теми, като пример за това е протестът на българските превозвачи в Брюксел.

Димитър Стоянов: По отношение на подкрепата до транспортните работници, която беше оказана и от президентската институция с писмото, което беше изпратено до Антонио Таяни. И от днес от правителството, както и участието в протеста на министъра на транспорта.

Спорът около изтребителите е за спазване на процедурите, които са гласувани от изпълнителната власт, коментира Стоянов.

Димитър Стоянов: Няма как да толерираме нещо, което е в противоречие на самото решение на Народното събрание. Няма спор по отношение дали единият тип самолети е по-добър или другият. И F-16 има положителни и отрицателни страни, и "Грипен" има положителни и отрицателни страни.

Той беше категоричен, че конкурсът за изтребителите е опорочен. По думите му се разиграва сценарий, който води началото си още от назначаването на комисията от предното Народно събрание. 2012 г. е предоставена информация на Министерството на отбраната, където ясно е записано за F-16 и по-стар блок, че струва над 2 млрд. лв., без въоръжение, каза Димитър Стоянов.

По думите му, ако се избере F-16, срокът за доставка ще бъде 5-6 години, тъй като има преместване на завода, в който се произвеждат изтребителите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Управляващите партии в Швеция се споразумяха за съставяне на правителство
Управляващите партии в Швеция се споразумяха за съставяне на правителство
ДРУГИТЕ новини: Истински истории на екран
ДРУГИТЕ новини: Истински истории на екран