НОВИНИ

Горанов: За съвместно управление между ГЕРБ и БСП и дума не може да става

За съвместно управление между ГЕРБ и БСП и дума не може да става, коментира днес финансовият министър в оставка. Подобна коалиция би била безпринципна, каза още Владислав Горанов, по повод започналото вътрешно проучване в ГЕРБ за бъдеща партийна коалиция и евентуалната опция тя да бъде с БСП. По думите на Горанов ГЕРБ и БСП имат диаметрално противоположни политики и не би могло да управляват заедно. Според него партиите в център дясно са по-възможната алтернатива.Вътрешното допитване в ГЕРБ предизвика коментари от страна и на други министри в кабинета "Борисов 2". Репортаж на Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:05, 16.01.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Концептуално и идеологически БСП и ГЕРБ са толкова различни, че коалиция е възможна единствено и само в екстремно тежка политическа ситуация, каквато в момента не съществува - така финансовият министър Владислав Горанов отхвърли идеята, че двете големи партии у нас могат да се обединят в общо управление.

Владислав Горанов - министър на финансите в оставка: В този смисъл подобни политически франкенщайн коалиции нямат място или поне не виждам политическа рационалност в тяхното съществуване. По-добре избори до дупка да се правят, отколкото безпринципни коалиции, които да правят една слаба и лесна за манипулиране изпълнителна власт.

Разминаването в идеите за данъчната политика, както и дали държавата да се меси в икономиката - това са само част от различията между ГЕРБ и БСП, които очертаха и финансовият министър Владислав Горанов и колегата му, вицепремиерът Томислав Дончев. По думите на Дончев коалиция с БСП звучи изкусително, но едва ли е опция, затова е по-добре да се търсят партньори от партиите център-дясно.

Вътрешният референдум в ГЕРБ за бъдещи коалиции стана повод за коментари и от други министри в кабинета "Борисов 2".

Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка: Нека да видим резултатите от допитването на нашите членове и нека партийното ръководство да вземе това решение, аз не мога да кажа, да отговоря от името на партията.
Румяна Бъчварова - вицепремиер по коалиционната политика в оставка: Това да се проверят по такъв начин нагласите ще помогне изключително много на кампанията, на решенията оттук нататък. Винаги съм казвала, че коалиционните партньори трябва да са партиите от семейството на ЕНП.
Владислав Горанов - министър на финансите в оставка: На мен ми е малко по-лесно, тъй като не нося чак такава политическа отговорност, каквато носи Борисов като ръководител на изпълнителната власт и като лидер на най-голямата партия в България, но по принцип силно управление се формира около някаква ценностна система, която разграничава отделните партии, ако всички станем еднакви, то тогава всички сме маскари.

Освен БСП, министрите от кабинета в оставка отхвърлиха и ДПС като опция за коалиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принудителен фитнес за пътуващите в софийското метро
Принудителен фитнес за пътуващите в софийското метро
Ледоходът държи в плен 54 екипажни съда в българския участък от Дунав
Ледоходът държи в плен 54 екипажни съда в българския участък от Дунав