НОВИНИ

Радев: Трябва не само да се вдигнат санкциите към Русия, но и от Русия към ЕС

Дни преди да встъпи в длъжност новоизбраният президент Румен Радев за пореден път се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия и посочи, че те вредят и на европейските държави. В интервю за телевизионния канал Франс 24 Радев призова и за по-прагматично отношение към Крим. Той коментира също, че Европа и светът гледат към встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп с надежда за по-голям диалог и възстановяване на доверието между НАТО и Русия.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:00, 16.01.2017
Чете се за: 01:11 мин.
Политика

Румен Радев посочи, че рано или късно трябва да се стигне до разумно решение по отношение на санкциите, наложени срещу Русия, защото те разделят Европа и вредят на доверието.

Румен Радев - избран на президент: Не само да се вдигнат санкциите към Русия, но и от Русия към Европа. Те са двустранни. Ако погледнем в исторически аспект - кой е получил нещо позитивно от санкции? От санкциите страдат и двете страни - както Русия, така и европейските държави. Затова и моята позиция е, че наистина тези санкции трябва да бъдат преразгледани. Те не са най-доброто решение, след като внасят ущърб на икономиката на държавите от ЕС.

Радев отбеляза също, че не може да има дилема дали България трябва да се обърне повече на изток към Русия, отколкото на запад.

Румен Радев - избран на президент: България е член на ЕС и НАТО и тя следва неотклонно своя европейски път, но това не означава непременно, че България трябва да бъде враг на Русия. За нас българите еврофилията не означава непременно русофобия.

Бъдещият президент заяви още, че отношенията между България и Русия трябва да бъдат поставени на ясна и прагматична основа. Подчерта, че географското положение на страната ни предполага тя да бъде кръстовище за преминаване на енергийни връзки. И че България полага огромни усилия за диверсификация на енергийните доставки.

Румен Радев - избран на президент: За нас е важно наистина тази диверсификация да ни гарантира сигурност на доставките и по-ниски цени. Няма значение от къде ще идва газта.

Друго е притеснителното за нас - че тенденциите напоследък за съжаление са от енергийно кръстовище, каквото ни се полага да бъдем, да се превърнем в енергийно кръгово движение и всички тези връзки да ни заобикалят.

Радев коментира и очакванията на Европа и света към новия американски президент Доналд Тръмп.

Румен Радев - избран на президент: Това е свързано с надеждите на много хора за внасяне на по-голям прагматизъм в отношенията, за противопоставяне на конфронтацията, за търсене на по-голям диалог, за възстановяване на доверието между НАТО и Русия. Мисля, че Европа няма нужда от изостряне на тази конфронтация.

Според Радев само със съвместни усилия държавите могат да се справят по-ефективно със заплахите от тероризъм и неспиращите конфликти в Близкия Изток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледоходът държи в плен 54 екипажни съда в българския участък от Дунав
Ледоходът държи в плен 54 екипажни съда в българския участък от Дунав
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Кой ще ни донесе Оскар
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Кой ще ни донесе "Оскар"