НОВИНИ

Гората над варненски квартал е превърната в бунище

Гората над квартал „Владислав Варненчик" във Варна е осеяна с боклуци, сигнализираха наши зрители. Там са изхвърлени както битови и строителни отпадъци, така и автомобилни гуми, брони и резервоари, които не се разграждат в природата.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
08:23, 08.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Едва на 5 км от варненския квартал има обширни горски масиви. Вместо да са приятно място за почивка обаче, те са затрупани с отпадъци. В непосредствена близост до боклуците има и земеделски обработваеми земи.

Славена Панайотова: Това всъщност е системен проблем през последните 2-3 години. Липсва контрол, липсва системна проверка на това какво се случва в гората от самото Регионално или Държавно горско стопанство. Те би трябвало да правят огледи на някакво време, за да констатират какво се случва.

От Горското стопанство във Варна отговориха, че повечето от сметищата се намират в земеделски земи и почистването им е извън техните правомощия. Кметът на район “Владислав Варненчик” Николай Костадинов заяви, че многократно от кметството са почиствало близките гори на доброволни начала. Той призна, че проблемът е много сериозен, защото има и опасни отпадъци, които не се разграждат в природата, като стари гуми и други автомобилни части.

Славена Панайотова: За нас това са основно автосалони, вулканизатори и така нататък. За съжаление, много голяма част от тези отпадъци вече са изгорени, въпреки, че постоянно прииждат нови. Но, както видяхте и сами, това може да доведе до много сериозни последици над два от най-големите квартали на Варна.

Оказва се, че за извозването на старите автомобилни гуми до специална площадка отговаря Общинското предприятие ”Управление на проекти и озеленяване”. Служителите обаче не извършват обходи, а разчитат на сигнали от районните кметства. За да приемат струпаните в гората гуми пък, някой трябва да ги изнесе оттам. Друг проблем е, че незаконните сметища в гората често попадат в частни имоти и собствениците трябва да платят за почистването на боклуците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер е финалът на лятното кино на БНТ1 в София
Тази вечер е финалът на лятното кино на БНТ1 в София
Реакции след решението за референдум за отделяне на Каталуния от Испания
Реакции след решението за референдум за отделяне на Каталуния от Испания